Økologisk import er skidt for miljøet

Fortsat voksende import af økologiske fødevarer skal bremses med mere produktudvikling til gavn for miljøet

Fremgangen i både danskernes voksende appetit på økologisk mad og på den danske eksport af økologiske fødevarer glæder fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Selv om en stor del af de økologiske varer, der bliver købt i Danmark, er importeret, er det overordnet en positiv nyhed, at salget af øko-varer stiger herhjemme.

- Det er dejligt, at der er fortsat fremgang i eksporten. At importen så også fortsat stiger er positivt på den måde, at det understreger danskernes stigende interesse for økologiske varer, siger Mette Gjerskov.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der aldrig er blevet solgt så mange økologiske varer herhjemme.

Men importen som går frem med 18 procent til i alt 1,3 milliarder kroner giver også nye udfordringer, påpeger ministeren.

- Det er rigtigt godt med indtægter fra eksport af økologiske produkter. Men vi skal også have et grønnere Danmark.

- Her er fortsat udvikling af det økologiske areal centralt, fordi det er en produktionsform, som sikrer, at der ikke kommer sprøjtemidler i drikkevandet, siger fødevareministeren.

Så når tallene viser, at økologisk frugt og grøntsager udgør den største del af importen, så handler det ifølge fødevareministeren om at endnu større fokus på de fødevarer, som forbrugeren efterspørger.

Det vil regeringen gøre foreløbig med sit seneste økologiudspil, der skal styrke både eksporten og også produktudviklingen samt investeringer på de enkelte gårde og i de mindre økologiske produktionsvirksomheder.

- Økologien er vigtig for en grøn omstilling af Danmark. Meningen med den handlingsplan, vi præsenterer til foråret, er flere økologiske varer på de danske marker, siger Gjerskov og fortsætter:

- Jo flere økologiske varer, der produceres herhjemme, jo mere gavner det miljøet.

- Derfor er vi super opmærksomme på, at der skal produktudvikles, så der bliver flere spændende danske økovarer, som danskerne kan købe.

Mens importen sidste år steg med 18 procent til 1,3 milliarder kroner, så steg eksporten med 15 procent til 857 millioner kroner.