Egyptens politiske fremtid begynder i dag

Et nyt Egypten kan se dagens lys, når befolkningen for første gang i 30 år afholder frie valg

Der hviler en trykket stemning over Egypten, der mandag tager hul på parlamentsvalget og dermed et nyt kapitel i egyptisk politik.

De seneste ugers optøjer mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker på Tahrir-pladsen har således lagt en dæmper på den ellers festlige begivenhed.

Nemlig at landet for første gang i 30 år afholder et frit valg. Parlamentsvalget er første skridt i retning af at overdrage magten militært til et demokratisk styre.

Valget er særdeles afgørende for Egyptens politiske fremtid, vurderer Jakob Skovgaard-Petersen, der er tidligere leder af det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo.

- Dette valg peger ud over næste valgperiode. Dem, der bliver valgt ind i parlamentet, skal udpege den grundlovgivende forsamling, der skal give Egypten en ny forfatning.

- Den skal jo definere det politiske institutioner og landets identitet fremover.

Af samme grund er de centrale temaer i valgkampen meget principielle, siger Skovgaard-Petersen. Det handler om, hvordan Egypten skal komme videre, og hvilke værdier landet skal bygge på.

Men ude blandt almindelige egyptere går snakken derimod om mere lokale og jordnære problemer som skoler og veje, fortæller Hans Christian Korsholm Nielsen der bor i Egypten og forsker i egyptiske valg.

- De centrale temaer er lokale. Men en væsentlig del handler også om sikkerhed. Hvem der skal lede Egypten igennem de valg, der kommer, det er noget, der optager folk.

De unge, der demonstrer mod militærregeringen på Tahrir-pladsen, repræsenterer ikke resten af egypterne, forklarer Hans Christian Korsholm Nielsen.

Godt 60 millioner egyptere skal sætte kryds ved en af 11.000 kandidater fordelt på over 50 partier. Storfavoritten er Friheds- og Retfærdighedspartiet, som står til at få en tredjedel af stemmerne.

Parlamentsvalget slutter 3. januar og følges op af et præsidentvalg, som lederen af det regerende militærråd, feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi, har lovet at holde senest i juni 2012.