Tom Behnke: Østmafiaen kommer

De konservatives retsordfører frygter, at højere øl-afgifter vil skabe et illegalt marked, som østmafiaen vil sætte sig på

Tom Behnke kalder de højere øl-afgifter for en åben invitation til østmafiaen. (Foto: Jens Dresling)
Tom Behnke kalder de højere øl-afgifter for en åben invitation til østmafiaen. (Foto: Jens Dresling)

Det er en åben invitation til østmafiaen, når regeringen fra nytår hæver afgifterne på øl.

Det mener de konservatives retsordfører, Tom Behnke.

- I 2001 hævede man sodavandsafgiften, og det medførte prompte, at stort set alle kiosker pludselig solgte illegale sodavand. Det samme vil ske, når man nu hæver afgiften på øl, siger Tom Behnke til Ekstrabladet.dk

Læs også: Højere øl-afgifter er guf for kriminelle bander

Minder om gangsterkrigen
Regeringen har besluttet, at en kasse øl fra nytår skal stige med syv kroner, og Michael Hviid Jacobsen, der er sociolog og bandeforsker ved Aalborg Universitet, forudser også, at kriminelle bander vil kaster sig over et illegalt øl-marked.

- Vi har jo oplevet det før. Gangsterkrigen i USA i 30'erne handlede i vid udstrækning om alkoholsmugling, siger Michael Hviid Jacobsen.

Nemt at smugle øl
Tom Behnke, mener at regeringen har strammet skatteskruen alt for meget med den nye øl-afgift.

- De røde skatteivrige partier har jo flertallet, og de kan dermed gøre, hvad de har lyst til. Men vejen frem er ikke øget skatter og afgifter, og der er ingen tvivl om, at eksisterende kriminelle organisationer vil opdage, at der er et lukrativt marked. Men vi ved også, at der er stor risiko for at østmafiaen rykker ind på markedet, og de går ikke bare hjem igen, når regeringen erkender, at afgifterne var en fejl, siger de konservatives retsordfører.

Og det bliver ikke noget problem at smugle illegale øl ind i landet, selv om øl både fylder og vejer meget, forudser Tom Behnke.

- Det har kunnet lade sig gøre med sodavand, så det kan det også med øl. Der er kreative mennesker, der er klar til at tjene penge, hvor de kan, siger han.