Ny masse-demo på Tahrir-pladsen i dag

33 dræbte er ikke afskrækkende for demonstranter

En såret demonstrant behandles af meddemonstranter. (Foto: AP)
En såret demonstrant behandles af meddemonstranter. (Foto: AP)

Trods 33 dræbte demonstranter de seneste dage på og omkring Tahrir-pladsen i Egyptens hovedstad Kairo er der indkaldt til ny massedemonstration tirsdag.

Målet er at speede overgangen fra det nuværende militærstyre til en civilt valgt regering og præsident op.

Læs også:Dødstal stiger: 22 dræbte i egyptiske uroligheder

Mandag fratrådte den hidtidige regering.

Der er valg i næste uge, men der er udbredt frygt for valgsvindel under de noget omstændelige valgomgange, som der er hele seks af. Ingen udenlandske valgobservatører får lov at overvære valghandlingerne, har militærstyret dikteret.

Der har været op mod 20.000 demonstranter på Tahrir-pladsen under de nye protester, men der er stadig langt op til de flere hundrede tusinde, der var på gaden i januar og februar for at presse Hosni Mubarak fra magten.

Læs også:Hundreder kvæstet ved ny uro i Kairo

Den menige egypter har ikke den store tillid til det militærråd, der netop nu har magten i Egypten. Det ledes af Hussein Tantawi, som var forsvarsminister under Hosni Mubarak fra 1991 og frem til Mubaraks fald fra magtens tinde.

Mandag aften kom det til nye kampe mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter på Tahrir-pladsen.

Overalt ved pladsens udgange stod demonstranter og pøsede vand i øjnene på hinanden efter at være ramt af sikkerhedsstyrkernes tåregas.

- Jeg død, jeg dør. Hjælp mig, hjælp mig, de dræber os, sagde en ophidset mandlig demonstrant til nyhedsbureauet AP's udsendte.

Størstedelen af de dræbte har mistet livet i Kairo, men også i havnebyen Ismailia har sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter kostet menneskeliv.