Meteorologer: Sådan bliver din vinter

Glem kælketure og sneboldkampe. Meteorologerne regner med, at vinteren bliver mild og snefattig

Skønt med udsigt til en mild vinter. (Arkivfoto: Thomas Borberg)
Skønt med udsigt til en mild vinter. (Arkivfoto: Thomas Borberg)

Villaejere med hjørnegrunde og landets kommuner vil elske det, men børn og skientusiaster bliver ulykkelige: Meteorologerne forudser en mild vinter uden ret meget sne.

Efter to ekstremt lange, kolde og snerige vintre bliver det en varm og snefattig vinter i 2012. Ifølge DMI's nyeste prognose fredag forventes det, at temperaturen bliver 1,8 grader, og det er 0,5 grader varmere end normalt i december, januar og februar.

Se vejrudsigten her

I store dele af Sverige forventes det, at det bliver hele tre grader varmere end normalt. I det mindste hvis man skal tro Meteorologisk Institut i Oslo, Norges svar på DMI.

Sæsonprognosen bygger på 40 forskellige prognoser fra det europæiske meteorologiske center ECMWF i Reading i Storbritannien.

- Der er stor spredning i de 40 prognoser. Men hovedparten viser en top på omkring 1,5 grader over normalen, siger meteorolog Jesper Rasmussen, DMI.

- Og vi har en formodet mistanke om, at vi får ret. Flere ting peger i den retning, men der kan altid komme noget ind fra siden, der vælter det hele, siger han.

Også det amerikanske vejrinstitut WSI regner med, at vinteren bliver varmere end normalt i hele Norden, skriver aftonbladet.se.

WSI er privatejet og bygger sine prognoser delvis på andre analyser end de statsejede vejrcentre i Europa.

Blandt andet følger man nogle forhold mellem høj- og lavtryk over Atlanten, altså de enorme vejrsystemer, som i høj grad styrer vintervejret i Skandinavien.

I den langtidsprognose, som chefmeteorolog Todd Crawford præsenterede for nogle uger siden, skriver han:

- Tilstanden i havet på den nordlige halvklode er næsten identisk med tilstanden i oktober 2008, hvor vinteren var moderat kold.

- Så selv om vi regner med endnu en kold vinter i Storbritannien og Vesteuropa, så tror vi, at vinteren kommer til at ligne vinteren 2008-2009 mere end vinteren 2010-2011.

Todd Crawford forventer, at den værste kulde rammer Vesteuropa i december og januar, og at afslutningen på vinteren bliver betydelig mildere.

DMI skriver på sin hjemmeside: Bemærk, at ECMWF's sæsonprognose ikke forudsagde de to seneste kolde vintre tilfredsstillende for Danmarks vedkommende.

Lad det være et håb for mennesker, der elsker sne og kulde.

Og hvad mener så vor læser om det, vi intet kan gøre ved: vejret? Er det godt eller skidt med udsigt til en mild vinter?