Politi sender tåregas mod demo i Athen

Politiet og demonstranter støder sammen i den græske hovedstad, Athen. Politiet anvender tåregas

Politiet skyder tåregas mod demonstranterne, som svarer igen med sten. (Foto: AP)
Politiet skyder tåregas mod demonstranterne, som svarer igen med sten. (Foto: AP)

Græsk politi anvender tåregas og knipler mod demonstranter, der er samlet i hovedstaden Athen for at demonstrere mod nye offentlige nedskæringer.

Flere end 30.000 unge som gamle er samlet i byens centrum tæt ved parlamentet, hvor nedskæringerne diskuteres af politikerne. Demonstrationerne er den første styrkeprøve for den ny premierminister Lukas Papademos.

'Ud med EU og IMF' og 'Vi smider dem alle på porten' lover demonstranterne med bannere, mens de går gennem byens gader. Andre bannere lyder mere truende som, 'over for tyranni må vi vælge mellem kæder eller våben'.

Det kom til sammenstød med politiet, da en gruppe unge forsøgte af bryde væk fra den aftalte demonstrationsrute, og politiet måtte anvende tåregas, siger en politikilde.

Demonstrationerne kommer sideløbende med, at Lucas Papademos forbereder nye nedskæringer, fyringer i det offentlige og skattestigninger.

Flere end 7000 politibetjente, de fleste svært bevæbnede, er udstationeret i Athen for at forhindre demonstrationerne i at udvikle sig til uroligheder og vold.

Blandt studerende og unge har det vagt stor vrede, at medlemmer af det yderste højre i græsk politik er med i den ny regering. Det er første gang, siden demokratiet blev genindført i 1974, hvor et højreorienteret militærstyre blev fjernet fra magten.

- Ned med en regering af socialister, konservative og fascister, råber en gruppe demonstranter.

Regeringen skal gennemføre de omfattende nedskæringer for at få udbetalt et nyt milliardlån fra IMF, Den Internationale valutafond, og andre lande i eurozonen.

Grækenland er på randen at et finansielt og økonomisk sammenbrud. Får grækerne ikke det nye lån inden midten af december, går Grækenland statsbankerot.