Hanen åbnes for kontroversiel gasledning

Gassen er tirsdag begyndt at strømme mellem Rusland og Tyskland i det omstridte energiprojekt, Nord Stream

En lang række europæiske magthavere deltager, når hanerne åbnes for Nord Streams første gasledning mellem Rusland og Tyskland. I forbindelse med ceremonien vil vi også sørge for gasleverancer til det europæiske net, siger pressetalsmand Jens Müller, Nord Stream.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel, den russiske præsident Dmitri Medvedev, den franske premierminister Francois Fillon og hans hollandske kollega Mark Rutte samt EU's energikommissær Günther Oettinger er blandt de 420 gæster, der deltager i ceremonien i den nordtyske by Lubmin.

Tirsdag åbnes den første af det russisk-tysk-franske-hollandske Nord Streams to gasledninger under Østersøen. Den anden er fortsat under konstruktion, men sidst på året i 2012 er det meningen, at der skal være fuld kapacitet på rørledningerne.

Efter at have gennemført trykprøver og tekniske test skal den første rørledning levere russisk gas allerede tirsdag.

- Trin for trin kommer vi til at øge trykket og mængderne, siger Müller.

Ikke mindst i Sverige har projektet været meget omstridt. Diskussionerne har først og fremmest handlet om miljøhensyn og sikkerhedspolitik.

Om kontakterne med de svenske myndigheder siger Müller:

- Jo mere diskussionerne bevægede sig op på ekspertniveau, desto mere rationelt imødekommende og konstruktiv har dialogen været.

Den russisk-tysk-fransk-hollandske gasrørledning ejes for 51 procents vedkommende af det statskontrollerede russiske energigigant Gazprom. Bestyrelsesformand for Gazprom er den tidligere tyske, socialdemokratiske forbundskansler Gerhard Schröder.

De 1224 kilometer lange ledninger på bunden af Østersøen går fra Viborg i Rusland til Lubmin i Tyskland. Når begge ledninger er færdige, har de en kapacitet på 55 milliarder kubikmeter gas om året.