TV: Tager groft pis på politiet og slipper for straf

To unge mænd fra Nordjylland filmer, hvordan de overhaler en politibil, mens de kører for stærkt. - Vi lægger det på YouTube, siger de til betjenten og slipper så for en bøde

To unge mænd fra Brønderslev i Nordjylland har lagt en video ud på nettet, hvori de fra deres egen bil filmer en patruljevogn, der kører for stærkt på en landevej på vej ud af Frederikshavn.

Hastighedsbegrænsningen er 80 km/t, men optagelserne viser, at politiet kører omkring 100 km/t.

SE KONFRONTATIONEN MELLEM POLITIET OG DRENGENE I BILEN I TV-INDSLAGET OVER ARTIKLEN

- Vi kunne se, han kom kørende alt for hurtigt, og han havde jo ikke udrykning på, så vi ville da lige irritere ham lidt. Han skal jo også overholde reglerne, siger Jamal Salim Atrach, der kørte bilen, hvorfra der blev filmet, til ekstrabladet.dk

Politiinspektør i Nordjyllands Politi, Marianne Vestergaard-Lau, har set videoen og er rystet over drengenes opførsel:

- Det er skidt, vi har to unge mennesker, der laver den slags stunt. Det er jo ikke meningen, at borgerne skal jagte og forfølge politiet, siger hun.

På videoen ser man, at Jamal Salim Atrach og hans ven i bilen beslutter sig for selv at sætte farten op og overhale politibilen med 100 km/t - imens de filmer.

Stoppet omgående
Overhalingen får politiet til at stoppe de to fyre omgående. Det bekymrer dem helt åbenlyst ikke, og de morer sig kosteligt over situationen. Da betjenten beder om at se et kørekort, spørger Jamal Salim Atrach, om han har gjort noget galt. Her svarer betjenten, at de ikke må overhale i så høj hastighed på strækningen.

- Du kører sgu da selv 100, mand!, siger Jamal Salim Atrach forarget.

- Og hvad så?, svarer betjenten.

- Du skal da overholde reglerne ligesom os andre, mand!, siger Jamal Salim Atrach.

- Det skal du da ikke blande dig i, lyder det fra politimanden.

- Men jeg har filmet dig. Det kommer på YouTube (...) Så hvis vi får en bøde, ryger du også på YouTube, længere er den ikke, konstaterer Jamal Salim Atrach.

Slipper for bøde
Betjenten lader kort efter de to drenge køre videre og slippe for en bøde.

Men selvom det godt kunne se ud som om, at drengene slipper, fordi de har filmet, at politimanden selv kører over hastighedsbegrænsningen, mener politiledelsen i Nordjylland, at betjenten opfører sig eksemplarisk:

- Den her video er jo et spørgsmål om at kompromittere politiets arbejde. Betjenten gør fuldstændig, hvad han kan, han taler pænt og ordenligt til dem, siger politiinspektør Marianne Vestergaard-Lau til ekstrabladet.dk.

Hun mener, årsagen til at drengene ikke får en bøde er, at politiet ikke har målt deres hastighedsoverskridelse med det nødvendige udstyr:

- Betjenten skal jo kunne bevise det i en retssag, siger hun.

Men hvis betjenten alligevel ikke kan bevise, at de kører for stærkt, hvorfor stopper han dem så?

- Måske fordi de kører forbi grinende. Han skal sikre tryghed og lov og orden. Han har en opgave i at stoppe dem, siger hun.

- Han (betjenten, red.) skønner, at der ikke er grund til at give dem en bøde. Jeg er imponeret over, han ikke lader sig provokere til at give dem en bøde. Han optræder dybt professionelt, fordi han ikke lader situationen eskalere, siger politiinspektøren.

Skal ikke være dobbeltmoralske
Jamal Salim Atrach har dog et andet syn på sagen:

- Vi gjorde det for at konfrontere politiet med, at de selv skal overholde reglerne. De skal ikke være dobbeltmoralske over for os, siger han.

Og så er det er okay at opføre sig uforskammet overfor politiet?

- Ja, det synes jeg da. Han er der for at få orden på tingene, og det synes jeg da ikke, han gør, når han opfører sig sådan der, siger Jamal Salim Atrach.