Nicaraguas præsident fastholder magten

Den tidligere guerillaleder Daniel Ortega ser ud til at få endnu fem år som præsident i Nicaragua.

Den tidligere marxistiske guerillaleder Daniel Ortega ser ud til at få endnu en periode som præsident i Nicaragua efter søndagens præsidentvalg i den mellemamerikanske stat.

Den 65-årige Ortega har i samtlige meningsmålinger op til valget haft en solid opbakning fra knap halvdelen af vælgerne.

Ifølge den seneste måling havde Ortega et forspring på 18 procentpoint til sin nærmeste udfordrer, den 79-årige højreorienterede radiovært Fabio Gadea.

For at undgå en ny valgrunde kræves opbakning fra over 35 procent af vælgerne. Inden stemmeafgivningen var Ortega sikker på, at han stod foran en jordskredssejr.

Ortega har foreløbigt siddet i to valgperioder på hver fem år. I november 2009 ryddede landets højeste retsinstans vejen for, at Ortega kunne forsøge at blive præsident for tredje gang.

Ortega blev første gang valgt som præsident i 1984. Siden slutningen af 1970'erne har han været en af de mest centrale figurer i Nicaraguas politiske historie. Ortega var som guerillaleder med til at fjerne diktator Anastasio Somoza fra magten i 1979.

I 1990 mistede han posten som præsident, og Ortega stillede uden succes også op til præsidentvalgene i 1996 og 2001.

Siden 2006, da Ortega generobrede præsidentposten, har Nicaraguas økonomi udviklet sig stabilt og eksporten er i perioden frem til nu fordoblet.

Flere af Ortegas politiske modstandere hævder, at hans popularitet, især blandt den fattige landbefolkning, er sikret gennem en række sociale programmer, der finansieres af Venezuelas venstreorienterede præsident Hugo Chavez.

Ortega har dog også formået at tiltrække mange udenlandske investeringer, der anser Nicaragua som et mere sikkert sted at investere sammenlignet med nabolandene El Salvador og Honduras.

Det endelige valgresultat ventes at foreligge mandag.