Tyskerne vil have Grækenland ud af euroen

Over 90 procent af tyske vælgere vil have grækerne ud af euro-zonen, viser rundspørge

Tysk frustration over Grækenland nåede nye højder torsdag, da meningsmålinger, avisledere og en række politikere opfordrede det dybt forgældede land til at forlade euro-zonen, inden det undergraver den europæiske velstand yderligere.

- Vi vil have vor egen folkeafstemning, skriver tabloidavisen Bild i en lederkommentar.

I en meningsundersøgelse foretaget af tv-stationen N-TV siger 96 procent af de adspurgte tyske vælgere, at de vil have grækerne ud af euroen.

En anden måling foretaget af infratest-dimap for tv-stationen ARD viser, at 82 procent mener, at græskerne skal forlade euroen, hvis de ikke accepterer betingelserne i den indgåede låneaftale.

- Vi har givet hundredvis af milliarder euro for at redde et bankerot Grækenland, og nu vil de holde folkeafstemning om, hvorvidt de vil gå med til spare, skriver Bild.

Lederen af det socialdemokratiske parti, Sigmar Gabriel, opfordrer forbundskansler Angela Merkel til at rejse til Athen med EU-Kommissionen formand og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, for at tale grækerne til rette.

Tyskland, der er EU's største økonomi, og som har betalt mest til grækerne, har i mange måneder haft særligt fokus på udviklingen i Athen.

I avisledere bliver Papandreou sammenlignet med en husejer, som først spørger de logerende om, hvorvidt det er i orden, at han bruger vand for at slukke en brand.

En valgforsker siger, at Merkel har mistet popularitet på grund af sin linje over for grækerne.

- I dag siger 50 procent af vælgerne, at de ikke ønsker at se Merkel i en tredje regeringsperiode, og det er i høj grad på grund af euro-krisen.

Vælgerne ønsker, at deres ledere varetager deres interesser, og mange har ikke længere ikke tillid til, at Merkel gør det, siger Manfred Güllner fra Forsa-instituttet.