TV: Vandmasser holder elefanter som gidsler

En flok på 17 elefanter har været afskåret fra omverdenen, siden oversvømmelsernes begyndelse i Thailand

Elefanter i Thailand fanget af vandmasser. Dog ikke lige disse, som i går fik frisk sukkerrør i en lejr i Ayutthaya-provinsen, som er en af de hårdest ramte områder (Foto: AP)
Elefanter i Thailand fanget af vandmasser. Dog ikke lige disse, som i går fik frisk sukkerrør i en lejr i Ayutthaya-provinsen, som er en af de hårdest ramte områder (Foto: AP)

Oversvømmelserne i Thailand, der indtil nu har kostet knapt 400 mennesker livet, rammer også landets nationaldyr - elefanten.

En gruppe på 17 elefanter har således i mere end en måned været strandet i den thailandske oldtidsby Ayuttaya som følge af oversvømmelserne.

Byen, der er et yderst populært turistmål, har ligget øde hen siden vandmasserne begyndte deres hærgen og blandt andet raserede det reservat, som husede knap 100 elefanter - heriblandt de 17 nu strandede.

Elefanterne, hvoraf flere var for små til at gå imod vandmasserne og flygte, er nødsaget til at opholde sig på en cementbakke, der blot er nogle få meter bred.

- De store elefanter var i stand til at kæmpe sig igennem vandmasserne og slippe væk, siger den 24-årige elefantpasser Pat Parinam.

- Men de små elefanter vil simpelthen drukne, hvis deres mødre ledte dem ud i vandet, fortsætter hun.

Derfor tog elefantpasserne den tunge beslutning at efterlade babyelefanterne og deres mødre, da de evakuerede Ayutthayas Elefantpalads, som reservatet hedder.

Vandmasserne er så småt begyndt at trække sig tilbage i Thailand, og elefanterne får hver dag leveret store mængder sukkerrør og ananas, som de kan fordrive ventetiden med.

Men det lange, ufrivillige ophold på cementbakken går alligevel hårdt ud over babyelefanterne.

Og nu, hvor de mørke regnskyer er byttet ud med en strålende sol, forværres situationen.

Pat Parinam fortæller, at de voksne elefanter kan gå ud i vandet og blive kølet af, men at vandstanden fortsat er så høj, at de små elefanter ville drukne, hvis de fulgte deres mødre.

- Elefanterne er stressede. Og det er jeg også. Vi er ens - os og elefanterne, siger hun.