LO-folk vil fortsat forgylde sig selv

Kongres: Forslag om løn- stigning til formanden på næsten 200.000 kr. blev dog trukket

Dennis Kristensen ser gerne lønningerne i LO sat ned, men det er der ikke flertal for (Foto: Rene Schütze)
Dennis Kristensen ser gerne lønningerne i LO sat ned, men det er der ikke flertal for (Foto: Rene Schütze)

Det kan godt være, at LO-fagforeningerne har aflyst lønfesten for den almindelige arbejder. Det forhindrer dog ikke folk i LO's top i fortsat at kræve, at deres egen i forvejen rigelige løncheck bliver forgyldt.

Når de delegerede på LO's kongres i dag skal tage stilling til lønningerne for de folkevalgte i den næste kongresperiode, har de været tæt på at skulle stemme om en lønstigning til formanden på op mod 200.000 kr.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har flere af medlemmerne i LO's lønudvalg ment, at det de kommende fire år vil være rimeligt med en lønstigning hvert eneste år på tre procent eller mere. Det vil sige en samlet lønstigning til de folkevalgte på mellem 12 og 16 procent.

Det ville for LO-formand Harald Børsting betyde en lønstigning på mellem 145.000 og 195.000 kr. om året.

Uden jordforbindelse
– Det er fuldstændig ude i hampen. De mennesker har helt mistet jordforbindelsen, siger formanden for FOA, Dennis Kristensen.

– Det er helt udelukket, at vi skal kunne forgylde os selv på den måde i en periode, hvor vi ikke engang kan sikre medlemmernes realløn, mener FOA-formanden.

Forslaget kommer heller ikke til afstemning. Lønudvalget besindede sig inden kongressen og ændrede forslaget til årlige lønstigninger på halvanden procent de kommende fire år.

Alligevel ballade
Men heller ikke det forslag kommer til at glide ned uden ballade på kongressen.

– Vi synes fortsat, at halvanden procents stigning af vores i forvejen høje lønninger er frås i den nuværende situation. Det kan sagtens vise sig at være mere, end vi bliver i stand til at skaffe medlemmerne.

– Vi er nødt til at tilpasse os den økonomiske situation. Medlemmerne siver, fordi kontingentet er for højt. Det er ikke en tid til lønforhøjelser, siger Dennis Kristensen.

Derfor stemmer FOA i dag nej til lønstigningerne, fordi det mener, at LO bør have en nulløsning.

– Giver I så ikke et vink med en vognstang til arbejdsgiverne om, at en nulløsning er i orden ved forårets overenskomstforhandlinger?

– Nej, det gør vi ikke. I LO er vi tidligere blevet forgyldt. Arbejdsgiverne har aldrig forgyldt vores medlemmer. Så her er situationen en anden.

– Du får ikke løn af LO, men af FOA. Så det kommer ikke til at ramme dig.

– Uanset udfaldet af dagens afstemning lægger jeg på næste hovedbestyrelsesmøde op til, at vi laver en nulløsning i FOA. Alt andet ville være uærligt.

Dyr bilordning
På det seneste hovedbestyrelsesmøde i LO fik Dennis Kristensen en forsmag på, hvad der sker, når man vil afskaffe velerhvervede rettigheder. FOA forslog nemlig, at man skulle afskaffe ordningen med LO-betalte biler til 450.000 kr., som udskiftes hvert fjerde år.

Her kom FOA også i mindretal.