Aktionærerne i Amagerbanken bør anlægge en erstatningssag mod den danske stat for at være blevet ført bag lyset i forbindelse med, at det statslige selskab Finansiel Stabilitet i 2010 krævede en kapitaltilførsel på 750 millioner kroner til Amagerbanken.
Sådan lyder det fra flere eksperter, skriver dagbladet Børsen.
- Jeg er ikke i tvivl om, at staten har ført investorerne ved kapitaludvidelsen i september 2010 bag lyset, siger Johnny Madsen, der er partner og investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, til Børsen.
Han opfordrer direkte aktionærerne til at forsøge sig med et sagsanlæg mod den danske stat.
Kravet om en kapitaltilførsel på 750 millioner kroner, som aktionærerne endte med at rejse ved en emission i efteråret 2010, var en betingelse for, at banken kunne få en statsgaranti på 13,5 milliarder kroner.
Men aktionærerne fik intet at vide om, at Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet på dette tidspunkt var dybt uenige om, hvordan Amagerbanken reelt havde det.
Finansiel Stabilitet mente, at Amagerbankens nedskrivninger burde være omkring en milliard kroner større end Finanstilsynets skøn.
- Spørgsmålet er, om aktionærerne ville have rejst de 750 millioner kroner, hvis de havde vidst, at Finansiel Stabilitet vurderede nedskrivningsbehovet langt højere, siger Morten Samuelsson, der er tidligere professor i børsret ved CBS til Børsen.
Statsrevisorernes formand, Peder Larsen, er enig i, at aktionærerne burde have haft kendskab til uenigheden omkring nedskrivningsbehovet.
- Finanstilsynet, Finansiel Stabilitet og ministeriet burde sammen have sat sig ned og være blevet enige om, hvad behovet for nedskrivninger var, siger Peder Larsen blandt andet til Børsen.
- Men det er i sidste ende domstolene, som må tage stilling til, om aktionærerne i Amagerbanken har krav på erstatning fra staten.