Ekspert: De taler som Anders Breivik

En ekspert i ekstremisme mener, at Danish Defence League har en retorik som den norske massemorder

Foto: Anthon Unger og privat
Foto: Anthon Unger og privat

- Vi er en modstandsgruppe. Vi er nationalister - ikke højreekstremister eller nazister, lyder det fra de fire medlemmer af den nye højreorienterede gruppe Danish Defence League. Gruppen har tidligere afvist at have noget med Anders Breivik at gøre, men en forsker i politisk ekstremisme mener, at de taler på samme måde, som den norske massemorder gjorde i sit manifest.

- Den retorik, der kommer fra Anders Breivik er nøjagtig den samme retorik, som kommer fra Danish Defence League - netop at 'vi er i krig', siger Chris Holmsted Larsen.

Han understreger dog, at der ikke er nogle tegn på, at Danish Defence League har haft forbindelser til den fængslede massemorder.

Læs også: Krigserklæring fra højre: Vi er klar

- Der er ikke noget, der tyder på, at gruppen har konkrete forbindelser til Anders Breivik. Men retorikken og ideologien er stort set den samme, siger Chris Holmsted Larsen.

Har ikke eneret
Hos Danish Defence League mener man, at det er langt ude at koble Danish Defence League sammen med den norske terrorist.

- Anders Breivik har jo ikke eneret på en retorik. Han tog skridtet videre og sagde, at han fører krig mod islam og venstrefløjen - at gå ud og slå så mange mennesker ihjel er ikke en taktik, som vi kan skrive under på. Han er en gal massemorder, siger talsmanden for Danish Defence League, Bo Vilbrand, der er en af personer bag krigserklæringen mod salafisterne.

Burde sende blomster
Men lige præcis det er vand på salafisternes mølle, mener Lars Aslan Rasmussen, der er socialordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen og selv bor på Nørrebro i København.

- Salafisterne burde sende en buket blomster til Danish Defence League som tak for, at de nu går i medierne og erklærer krig. Salafisterne søger den konflikt, for så kan de spille deres elskede offerrolle og sige, at danskere er racister, siger politikeren, der selv har en kurdisk far og en dansk mor.

Han mener, at taberne i det her spil er de moderate muslimer, som gerne vil leve i det danske samfund og med det danske demokrati.

1 af 2 - Vi er en modstandsgruppe. Vi er nationalister - ikke højreekstremister eller nazister, lyder det fra de fire medlemmer af den nye højreorienterede Danish Defence League. I midten står talsmanden Bo Vilbrand - de andre tre medlemmer ønsker at være anonyme. Foto: Anthon Unger
2 af 2 Foto: Anthon Unger og privat
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen