PET-chef: Danske telefoner er under angreb

Hackere angriber danske virksomheder og myndigheders smartphones og forsøger at stjæle følsomme oplysninger, fortæller chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf

Jacob Scharf advarer mod hacker-angreb (Foto: Polfoto / Thomas Larsen)
Jacob Scharf advarer mod hacker-angreb (Foto: Polfoto / Thomas Larsen)

Alle lige fra teenagere til folketingspolitikere er i dag udstyret med iphones eller andre smartphones. Det har internettets ondsindede kriminelle opdaget.

LÆS: Så usikker er DIN smartphone

De smarte telefoner kan elektronisk aflyttes for hemmeligheder og følsomme oplysninger. Og det foregår også i Danmark, fortæller PET-chefen.

- Det sker helt bestemt, siger Jacob Scharff til ekstrabladet.dk.

- Men det er bestemt ikke alle sager, der kommer til vores kendskab. Det er ikke alle sager, der bliver anmeldt, og det er bestemt ikke alle sager, hvor folk er opmærksomme på, at deres smartphones bliver hacket, siger PET-chefen, der i dag har inviteret til cybersikkerhedskonference for private virksomheder, offentlige myndigheder og institutioner.

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du din telefon

Han kan ikke give et præcist tal for, hvor stort problemet er i Danmark.

- Vi interesserer os primært for de situationer, der berører national sikkerhed. Men private virksomheder og andre har også en risiko for at blive hacket og aflyttet, når de bruger smartphones, siger han.

På cybersikkerhedskonferencen var der udbredt enighed om, at angrebene på smartphones var i hastig stigning.

- Det helt klart et problem, siger Shehzad Ahmad, der er chef for den offentlige sikkerhedsorganisation DK-CERT.

- Alle virksomheders medarbejdere vil have den nyeste gadget og den nyeste telefon, der kan mest, men sikkerheden er slet ikke fulgt med, siger han til ekstrabladet.dk.

Ekstra Bladet har tidligere vist, hvor let målrettede kriminelle kan aflytte samtaler, læse e-mails, bruge telefonen til at aflytte rummet, den befinder sig i og følge med i, hvor den bevæger sig hen. De kan aflure brugernavne og adgangskoder og stjæle ejerens identitet.

Vi afslørede, at selv Folketingsmedlemmernes arbejdstelefoner var åbne for angreb.

LÆS OGSÅ: Her hacker vi Vestagers telefon

Har du kendskab til, at hackere har angrebet din eller din virksomheds smartphones? Så skriv anonymt til journalisten på magnus.bjerg@eb.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer