Annonce:
Annonce:

Narkoproduktion eksploderet i Afghanistan

Produktionen af opium blomstrer bogstavelig talt voldsomt i Helmandprovinsen i Afghanistan

Produktionen af opium i Afghanistan er steget voldsomt i 2011. Kortet, der viser kultuveringen af opium, er udarbejdet af UNODC. (Foto: UNODC)
Produktionen af opium i Afghanistan er steget voldsomt i 2011. Kortet, der viser kultuveringen af opium, er udarbejdet af UNODC. (Foto: UNODC)
Annonce:
Følg Samfund

Med livet som indsats investerer et stigende antal afghanske bønder nu i opiumplanter.

I følge en ny rapport lavet af FN's anti-narko agentur, UNODC, er produktionen af opium hos afghanske landmænd steget fra 3.600 ton sidste år til 5.800 ton i 2011.

Stigningen i produktionen skyldes delvist, at prisen på opium er steget til næsten det dobbelte, så bønderne vælger at kaste sig ud i produktionen, selv om de risikerer at blive arresteret og få brændt hele deres høst.

Læs hele rapporten her.

Narko for 7,5 milliarder
- Sidste år var sæsonen usædvanlig dårlig for opiumsdyrkerne, så derfor steg prisen i år, skriver FN-organisationen i rapporten.

Annonce:

- Med høje priser og øget produktion er opium en meget lukrativ forretning i Afghanistan i 2011. Hvis man medtager profitten på forfinelsesprocessen og på selve handlen med opium, så udgør det en meget stor del af den afghanske økonomi, og bidrager til en væsentlig del af finansieringen af oprørernes aktivitet og giver anledning til korruption, skriver FN-organisationen i rapporten, skriver UNODC.

Årets produktion er omkring 7,5 milliarder kroner værd, hvilket svarer til cirka en tiendedel af Afghanistans bruttonationalprodukt.

Læs også: Bin Laden boede i marihuana-plantage

Mest opium i Helmand
I løbet af de seneste ti år har det internationale samfund, Danmark inklusiv, brugt hundredevis af millioner på at bekæmpelse af narkotikaproduktion i Afghanistan. Afghanistans egen regering har øget udrydningen af opium-afgrøderne med 65 procent, blandt andet ved at brænde markerne og arrestere bønderne, men lige meget har det hjulpet.

Den største andel af opiumproduktionen foregår i den sydlige 'dansker provins' Helmand, hvor de fleste af de danske styrker er udstationeret.

Afghanistan er verdens største producent af opium, der er hovedingrediensen i heroin. Landet står for 80 procent af verdens samlede opium-produktion.

Læs også: Soldater gør afghansk milliard-narkofund

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: