Firmaer kræver nemmere adgang til udsatte

Det skal gøres nemt for virksomheder at vise socialt ansvar og ansætte udsatte. Det er billigst for samfundet

Der er for meget bøvl, når virksomheder skal hive ledige på overførselsindkomst ind som lønmodtagere. For mange sagsbehandlere og regler, der spænder ben for de virksomheder, som vil udvise socialt ansvar.

Derfor opfordres politikerne nu til at gøre det nemmere for virksomhederne at få socialt ansvar med ind i den daglige drift. Det påpeger topchefer fra erhvervslivet.

- Kommunikationen mellem myndigheder og virksomhederne skal gøres nemmere, siger Niels Due Jensen, der er formand for Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling og tidligere koncerndirektør i Grundfos.

Niels Due påpeger, at de små og mellemstore virksomheder ofte møder for mange sagsbehandlere, som kan gøre det vanskeligt at tage folk med eksempelvis handicap eller andet ind på arbejdspladsen.

- For nybegyndere er det vigtigt, at der er én kontaktperson hos kommunen. Kommunen kunne eksempelvis tilbyde en mentor, der kan hjælpe til i begyndelsen, siger formanden.

For han understreger, at det kræver ekstra arbejde for en virksomhed at udvise socialt ansvar.

Formand for Virksomhedsforum for Socialt Ansvar og direktør i ISS Maarten van Engeland mener, det er vigtigt, at Danmark fortsat er foregangsland for at få virksomheder til at tænke på deres sociale ansvar.

- Vi har eksempelvis indarbejdet det i overenskomster på arbejdsmarkedet. Og det er vigtigt, at politikerne påvirker EU-lovgivningen, så de ikke kan spænde ben for det her, siger han.

Han påpeger, at politikerne bør indarbejde socialt ansvar som et punkt, når der sættes opgaver fra det offentlige i udbud.

- Der skal tildeles point til virksomheder, der indarbejder socialt ansvar i deres tilbud, så det vægtes på lige fod med pris og kvalitet. I sidste ende vil det blive billigere for samfundet, hvis folk kommer væk fra overførselsindkomster og i stedet bliver skatteydere, siger han.

Torsdag er Danmark vært for en stor prisuddeling, hvor der sættes fokus på bæredygtighed og virksomheders samfundsansvar. Den tidligere amerikanske vicepræsident og miljøforkæmper Al Gore deltager blandt andet ved arrangementet.