Åbent hus afslørede døde smågrise

Et hold gæster til åbent hus hos landbruget blev mødt af et grimt syn af døde og halvdøde smågrise. Men det er hverdagskost på de danske svinefarme, hvor 25.000 smågrise dør hver dag

Pigerne fra dyreværnsorganisationen blev mødt af døde pattegrise. (Foto: Anima)
Pigerne fra dyreværnsorganisationen blev mødt af døde pattegrise. (Foto: Anima)
Følg Samfund

Se klippet over artiklen og flere fotos her

Synet, der mødte gæsterne ved weekendens åben hus hos landbruget, var ikke appetitligt. Hos svineproducenten Kim Kjær Knudsen på Allindemaglegård uden for Ringsted så de besøgende både døde og halvdøde smågrise ligge i afføring i boksen omkring soen.

- Det var helt forfærdeligt. Jeg fik ondt I maven og blev faktisk nødt til at gå ud efter fem minutter, fortæller 22-årige Veronica Andersen fra dyrevelfærdsorganisationen Anima til ekstrabladet.

Læs også: Minkfarmer raser over 'sindssyge fanatikere'

Hun og hendes to veninder filmede og fotograferede besøget. Gennem en ulåst dør kom de ind et sted, det ikke var meningen de skulle se. Der var der, de fandt de døde smågrise.

- Besøget var noget jeg havde aftalt med to veninder, fordi vi går meget op i dyrevelfærd og dyreret. Ville gerne se med egne øjne, hvordan dyrene har det, og hvad det er, vi kæmper for.

Men selvom svinebonden havde gjort klar til gæster var det altså ikke et kønt syn, der mødte dem.

Kan ikke undgås
- Jeg deltager ikke i Åbent Landbrug for at vise et glansbillede frem. Jeg ønsker at vise, hvordan en dansk svineproduktion fungerer. Og jeg er stolt af min svineproduktion, siger Kim Kjær Knudsen til metroXpress.

Han synes ikke, at billederne viser noget galt.

- Gæsterne skal selvfølgelig ikke få et indtryk af, at jeg har mange døde grise. Men jeg kan ikke undgå, at der dør en pattegris eller to, mens de er der. Men det der er bare en so, der farer (føder -red.), og når det sker, så medfører det altså ofte en død gris eller to, men det er uheldigt med den gris, der er blevet klemt under soens fødder, siger bonden til metroXpress.

Læs også: Flere tusinde dyreværnssager anmeldt

Han synes ikke selv, hans svin lider overlast og bemærker, at overlevelsesprocenten på hans besætning er over gennemsnittet.

En rapport fra Aarhus Universitet viser, at der hver dag dør 25.000 pattegrise i Danmark. Det er en af de højeste dødelighedsprocenter i Europa.

Ifølge Anima skyldes den høje dødelighed, at dyrene bliver avlet så voldsomt, at en so føder i snit føder 16 grise.

Se flere fotos fra svinefarmen her.

Synes du at det er i orden, at svinene lever under disse forhold? Del din mening herunder!

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+