Første Hammerich-dvd i morgen

Krønike-fortælleren havde som 17-årig selv et beskedent job i den sidste fase af besættelsestidens modstandskamp

De første britiske soldater i Kolding 5. maj fik en varm modtagelse af de lokale kvinder. (Foto: Tage Christensen/Polfoto)
De første britiske soldater i Kolding 5. maj fik en varm modtagelse af de lokale kvinder. (Foto: Tage Christensen/Polfoto)

Den blodige sidste vinter af besættelsestiden er indgangen til ’Gamle Danmark’ – tv-versionen af Paul Hammerichs danmarkskrønike fra 1983-84. Her bliver den selvoplevede historie koblet sammen med de store begivenheder.

– Jeg var gymnasiedreng og havde i nogle måneder været sat på det mest ydmyge job i modstandsbevægelsen: Ved håndsvinget til en duplikator, der rullede det illegale blad ’I den 11. time’, fortæller Hammerich på den første dvd med titlen ’Var der noget at råbe hurra for?’

For hurra blev der råbt ved befrielsen i 1945 – højere end på noget andet tidspunkt i løbet af århundredet.

– Aldrig før eller siden har så mange danske været så glade samtidig, siger Hammerich.

Rørt konge i Folketinget
Normaliteten vendte dog gradvis tilbage. En berørt Christian X genåbnede Folketinget, og befrielsesregeringen blev udnævnt. Det ’normale’ blev understreget af, at den blev ledet af en af de ’gamle politikere’, Vilhelm Buhl.

Dermed har Paul Hammerich taget fat på ’den mest omvæltende periode i vores historie’, som han kalder perioden 1945-75.

Dvd nr. 1 af ’Gamle Danmark’ kan købes sammen med en samleboks fra i morgen fredag for i alt kun 20 kr. ved samtidigt køb af Ekstra Bladet.