Domstol giver Saab nyt håb om overlevelse

Spørgsmålet om en rekonstruktion af Saab Automobile skal på ny prøves ved en domstol

En svensk domstol har givet den kriseramte bilfabrikant Saab lov til at få prøvet spørgsmålet om en eventuel rekonstruktion.

Saab havde appelleret en beslutning fra en anden domstol, Vänersborg tingsrätt, der havde afvist bilfabrikantens ønske om rekonstruktion og konkursbeskyttelse.

Domstolens afvisning truede med at tage livet af Saab, som nu har bedt om at få genoptaget sagen, blandt andet fordi selskabet i sidste uge fik løfte om ny finansiering.

Umiddelbart efter hovrättens beslutning mandag kom en kort reaktion i form af en pressemeddelelse fra ejerselskabet Swedish Automobiles i den hollandske by Zeewolde.

Her konstaterer ejerne, at Saab Automobile "er tilfreds med beslutningen og nu afventer den fortsatte udvikling", skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Hovrätten skal nu beslutte, om den også skal give Saab konkursbeskyttelse. Den kendelse kan muligvis komme senere på ugen, siger en talsperson for Saab.

Saab håber, at en konkursbeskyttelse kan sikre dets overlevelse, indtil kinesiske myndigheder godkender en investering på 1,8 milliarder kroner fra bilselskaberne Zhejiang Youngman Lotus Automobile og Pangda.

I sidste uge indgav to svenske fagforeninger konkursbegæring mod Saab Automobile.

De ansatte har ikke fået løn i august, og bilfabrikanten skylder over en milliard kroner til sine leverandører.