Belgien i dyb krise

Lederen af det belgiske forretningsministerium kaster håndklædet i ringen. Han efterlader et land i dyb krise

Den afgrundsdybe politiske krise fortsætter i Belgien, der har stået uden regering i mere end 450 dage.

Nu mister forretningsministeriet, der administrerer det splittede land i fravær af en egentlig regering, sin førstemand.

Yves Leterme går i stedet efter jobbet som vicegeneralsekretær i OECD, og han anbefales af generalsekretæren selv, lyder det.

- Det er op til repræsentanterne i OECD's medlemslande at godkende forslaget næste fredag, fastslår Leterme, der har været Belgiens premierminister i flere, kortere perioder.

Hans opsigelsesdato fra posten som leder af det belgiske forretningsministerium ligger endnu ikke fast.

Indbyggerne i Belgien kunne i sommer "fejre", at de præcis ét år efter seneste parlamentsvalg, der fandt sted 13. juni i fjor, stadig ikke havde nogen regering.

Det er en strid mellem Belgiens hollandsksprogede Flandern og fransksprogede Wallonien, der har skabt dødvande i forhandlingerne om at danne en ny regering efter valget.

I maj var der tegn på fremskridt, da kong Albert II bad den fransksprogede socialist Elio Di Rupo om at gøre et ottende forsøg på at danne regering.

Det er endnu ikke lykkedes.

Iagttagere siger, at forretningsministeriet, som Leterme snart forlader, teknisk set kan lede landet indtil næste parlamentsvalg.

Den belgiske konge mener, at Belgiens tiltagende splittelse kan få efterdønninger i hele Europa.