SOK advarede sejler-far mod pirater - to gange

Blæste på risiko: -   Man kan også dø af at gå over vejen, sagde Jan Quist Johansen før den farlige tur

Familien Quist Johansen og deres to gaster blev taget som gidsler 24. februar. (Foto: DR)
Familien Quist Johansen og deres to gaster blev taget som gidsler 24. februar. (Foto: DR)

Den kaprede familien Quist Johansen – anført af faderen Jan – og deres to danske gaster trodsede alle advarsler, da de tog tilløb til at sejle ind i det piratfyldte farvand ved Adenbugten med deres 40 fod lange sejlbåd ING for to uger siden. Det skriver Ekstra Bladet søndag.

Køb eBladet her

Kilder ved Søværnets Operative Kommando, SOK, afslører over for Ekstra Bladet, at medarbejderne i SOK’s operationscenter i Aarhus var målløse, da de var i kontakt med Jan Quist Johansen via satellit-telefon forud for indsejlingen til det livsfarlige pirat-område.

– De (Jan Quist Johansen, red.) kontaktede os (SOK, red.) to gange, inden de sejlede ind i området, fordi de ville have en risikovurdering, siger en kilde fra SOK, som ønsker at være anonym.

– Ved begge deres henvendelser afviste vi på det kraftigste, at det var forsvarligt at sejle deres planlagte rute. Vores vurdering var, at risikoen for piratangreb var alt for stor, og at det ville være at lege tagfat med deres sikkerhed, tilføjer SOK-kilden.

Det lod faderen sig dog ikke stoppe af:

– Faderen svarede, at der jo er en risiko ved alt i livet. Man kan også dø af at gå over vejen, siger kilden i SOK.

Samtalerne med det døgnbemandede SOK-operationscenter ved Aarhus er optaget på bånd, og hos SOK er folk med kendskab til sagen stærkt kritiske over for den chance, faderen tog.

Familien blev kapret 24. februar, hvor familien sendte nødsignal. Ombord på båden var syv personer: et forældrepar og deres tre børn på henholdsvis 17, 15 og 13 år samt to gaster.

Gidslerne opholder sig lige nu i Puntland-regionen i Somalia.

LÆS MERE I EKSTRA BLADET I DAG

Køb eBladet her