Obama dropper kamp mod luftforurening

USA's præsident overrasker ved at skrotte regler mod luftforurening. Republikanerne og erhvervslivet jubler

USA's præsident, Barack Obama, overrasker sine tilhængere ved at droppe nye regler til begrænsning af luftforurening.

Præsidenten tog skridtet fredag efter kritik af de nye regler fra erhvervslivet, der hævder, at det vil koste arbejdspladser.

Det er det statslige miljøkontor, EPA, som havde udfærdiget de nye regler for at begrænse ozon-ødelæggelserne. Obama siger, han skrotter de skærpede regler for at gøre det lettere for erhvervslivet at arbejde.

- Denne ene handling vil forhindre tab af flere arbejdspladser end nogen anden tale, som Obama har holdt, siger lederen for Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell.

EPA er gjort til syndebuk af republikanere, der kræver, at virksomhederne kan operere frit og uden snærende bånd fra staten. De er stærke modstandere af, at EPA uden om Kongressen kan vedtage regler til at begrænse den globale opvarmning.

Obamas beslutning skuffer hans tilhængere på venstrefløjen i amerikansk politik.

- Obama-regeringen lader sig presse af de store forurenere på bekostning af den luft, vi indånder. Dette er en enorm gevinst for de store virksomhedsforurenere og et stort tab for den offentlige sundhed.

Det siger Gene Karpinski, der er leder af miljøorganisationen League of Conservation Voters.

Præsidentens beslutning kom samtidig med offentliggørelsen af de seneste arbejdsløshedstal fredag. De viser, at jobvæksten i USA er gået i stå.

EPA's leder, Lisa Jackson, har tidligere sagt, at de nye regler om de ozon-nedbrydende stoffer, ville spare det amerikanske samfund 100 milliarder dollar (525 milliarder kroner) i sundhedsudgifter.

Reglerne ville også forhindre, at der hvert år dør 12.000 mennesker af hjerte- og lungesygdomme.