Merkel er til eksamen ved Østersøen

Delstatsvalget i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern følges med spænding af forbundskansler Merkel.

Lige syd for Lolland-Falster og Bornholm er vælgerne fra morgenstunden søndag gået til valgstederne for at udpege et nye delstatsparlament i Mecklenburg-Vorpommern.

Det kan blive en ny begmand til den konservative forbundskansler, Angela Merkel.

Delstaten regeres af det socialdemokratiske SPD og Merkels Kristelige Demokrater (CDU) i fællesskab, hvor CDU er det mindste af partierne i koalitionen.

Men både De Grønne og Venstrepartiet presser sig på som mulige afløser for CDU i regeringssamarbejdet.

Et dårligt valgresultat for CDU vil være et personligt nederlag for en i forvejen hård trængt Merkel. Hun har ført en intens kampagne i delstaten for at sikre et godt valgresultat.

Sommer holder vælgere væk
Lige som i Danmark er der søndag højt solskin og varmt i den tyske delstat, og efter en våd og klam sommer vil det muligvis holde mange vælgere væk, fordi de har travlt med at nyde årets måske sidste sommerdag.

For delstatens socialdemokratiske ministerpræsident, Erwin Sellering, er situationen gunstig. Han vil tilsyneladende være i stand til at sikre sig flertal med enten CDU eller gå i samarbejde med De Grønne og Venstrepartiet.

Den seneste meningsmåling giver SPD 35 procent og CDU 28 procent af stemmerne.

Mecklenburg-Vorpommerne ligger i det gamle Østtyskland og grænser op til Østersøen. Det er den fattigste delstat i Tyskland. Arbejdsløsheden på 11.5 procent ligger langt over gennemsnittet i hele Tyskland.

Det er et åbent spørgsmål, om det højreekstremistiske NPD klarer spærregrænsen på fem procent. NPD fik ved valget i 2006 for første gang sæde i delstatens parlament.

Valgstederne lukker kl. 18.