Wikileaks-dokumenter flyder over det hele

Alle diplomat-telegrammer cirkulerer uredigeret på nettet - Wikileaks truer med sagsanlæg mod The Guardian på grund af læk

Julian Assange er bagmand i organisationen Wikileaks, der lever af at lække dokumenter på nettet. Nu truer han med sagsanlæg mod The Guardian - fordi avisen har lækket Wikileaks-oplysninger på nettet. (Foto: AP)
Julian Assange er bagmand i organisationen Wikileaks, der lever af at lække dokumenter på nettet. Nu truer han med sagsanlæg mod The Guardian - fordi avisen har lækket Wikileaks-oplysninger på nettet. (Foto: AP)

Det er alle ironiers moder, når lækageorganisationen Wikileaks nu truer med at lægge sag an mod avisen The Guardian - på grund af en lækage.

I en erklæring, der er offentliggjort på Wikileaks hjemmeside har Julian Assange udsendt en bandbulle over Guardians lækage:

'En journalist fra Guardian har uagtsomt afsløret top-hemmelige Wikileaks kodeord til hundredtusindvis af uredigerede, endnu ikke offentliggjorte amerikanske diplomatiske telegrammer', indleder Assange sin erklæring.

Guardians lækage af Wikileaks-lækagen handler om de 251.000 diplomat-telegrammer, som Wikileaks drypvist siden sidste efterår har lækket på nettet.

Alle telegrammer ligger nu frit tilgængelige på nettet, takket være et kringlet cirkus af lækager - og noget, der ligner en gigantisk fodfejl fra en Guardian-journalists side.

Dokumenterne har ligget tilgængelige i en krypteret fil, der frit kan downloades, siden sidste efterår.

I foråret offentliggjorde Guardian-journalisten passwordet til den krypterede fil i en bog om Wikileaks og organisationens stifter Julian Assange, der sidder i husarrest i England.

Nu er de to oplysninger - filen og passwordet - blevet koblet sammen og siden afsløringen af fadæsen i sidste uge er pakken med Wikileaks-dokumenter blevet spredt som en steppebrand på nettet.

Fodfejlen er ekstremt farlig. Der er tale om uredigerede dokumenter, hvor navne på USA's kilder og kontakter - også fx aktivister i diktatur-stater - endnu ikke er slettet.

I de dokumenter, som Wikileaks selv har offentliggjort er navnene redigeret ud.

The Guardian har svaret på Assanges anklager i en erklæring, der er lagt online her.

Ekstra Bladet er i besiddelse både af den krypterede fil og passwordet. Oplysningerne i filen forekommer at være autentiske.