Børn synes far er sjovere end mor

Børn - især de lidt større - værdsætter, at fædrenes humor er mere tydelig, grov og direkte

Spørger man børn, hvem der er den sjoveste i deres familie, peger piger og drenge entydigt på fædrene.

Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet.

Forklaringen skal findes i de traditionelle kønsroller for mænd og kvinder, fortæller humorforsker Martin Führ, som har gennemført undersøgelsen, til Kristeligt Dagblad:

- Vi ved, at mændenes humor er mere tydelig, grovere og mere direkte. Derfor fremstår faderen mere klar i sit humoristiske budskab, og det er noget, der bliver modtaget godt blandt børnene, siger Martin Führ, studielektor i udviklingspsykologi.

Undersøgelsen omfatter 1562 børn mellem 11 og 16 år, som alle er blevet spurgt, om det er far eller mor, der har mest humor, er bedst til at fortælle vittigheder og til at fjolle rundt.

Og piger såvel som drenge svarer, at far er den sjoveste på alle tre områder.

Også børnenes alder spiller en rolle, fortæller Martin Führ. Tidligere undersøgelser peger på, at mindre børn oplever mor som lige så morsom som far.

Men for børn på 11 til 16 år spiller seksualitet en stor rolle, og det er lettere for fædre at spøge om.

- Den tydelige form for humor, som kun har været tilladt for mænd, er mere seksuelt relateret end kvindernes. Man kan godt antage, at pubertetsbørn på den baggrund oplever mænd som sjovere.

- Som gamle Freud siger, er humor en forsvarsmekanisme. Og når man skal forholde sig til sin seksualitet, så bliver det legitimt med humor, siger Martin Führ.

Han vurderer, at mønstret ikke vil ændre sig foreløbigt.

- Det vil kræve, at kvinderollen og de egenskaber, som vi tilordner forskellige kønsroller, ændrer sig helt grundlæggende. Og det vil tage lang tid, siger Martin Führ til Kristeligt Dagblad.