Pas på - guldkøberne snyder dig

Interessen for at sælge gammelt guld er på himmelflugt sammen med de rekordhøje priser, men opkøberne snyder på vægten

Der bliver snydt på guldvægten hos flere opkøbere Ekstra Bladet har været hos. (Foto: Kristian Linnemann)
Der bliver snydt på guldvægten hos flere opkøbere Ekstra Bladet har været hos. (Foto: Kristian Linnemann)

Landets guldhandlere bliver i disse dage bestormet af private, der vil sælge ud af gammelt guld og sølv. Med de rekordhøje guldpriser er der udsigt til en rigtig god handel - men kun hvis man ikke havner i kløerne på et af guldbranchens brodne kar.

Flere opkøbere platter nemlig med karaten, så en 18 karet armlænke f. eks. bliver tryllet om til 14 karat - og dermed bliver markant mindre værd.

Og da vejning og testning af karat ofte foregår i et baglokale, har de håbefulde sælgere ikke en kinamands chance for at vide, om de bliver snydt.

Ekstra Bladet har lavet en stikprøvekontrol hos guldkøberne.

Bevæbnet med en pose guld -og sølvvarer lod vi fire forskellige opkøbere vurdere vores - i flere tilfælde ustemplede - smykker og tandguld.

Og der er kæmpe forskel på, hvad opkøberne vurderer varerne til.

Platter med karaten
Tre ud af fire steder fik vi at vide, at en 18 karat armlænke kun var 14 karat. Armlænken vejer knap 37 gram, og da gramprisen for 14 karat guld er ca. 40 kr. lavere end 18 karat, kan den fejl - for ikke at sige snyd - koste den intetanende sælger 1480 kr.

Vores tre stykker tandguld på 18 karat blev alle fire stedet vurderet til 14 karat - to af stederne testede de end ikke guldkronerne for at nå til den konklusion.

Og på et værtshus i det indre København mødte vi en guldkøber, som tilbyder private sælgere rekordhøje - og ifølge en branchedirektør helt urealistiske - priser.

Mange flere sælgere
Der findes ikke tal på, hvor meget guld der opkøbes i Danmark, da opkøberne ikke har en interesseorganisation.

Men det har guldsmedene, nemlig Guldsmedefagets Fællesråd. Her mærker direktør Line Bech i den grad den øgede interesse for at sælge ud af gammelt guld .

- Der er betydelig flere sælgere end tidligere. Også fordi der er så meget fokus på det - folk har set i medierne, at prisen er steget, siger hun.

Usikkerhed om testen
Om det faktum, at flere opkøbere tryller 18 karat om til 14 karat, siger Line Bech: - Jeg har talt med guldsmede, som siger, at der godt kan være usikkerhed om syretesten.

Så jeg vil lade usikkerheden råde og sige, at det kan være en fejl, hvis guld bliver testet forskelligt, siger Line Bech og tilføjer: - Men der kan selvfølgelig være brodne kar alle vegne.

Direktøren råder private sælgere til at gå til en anden opkøber, hvis de får at vide, at deres guld er mindre værd, end de selv mener.

Fakta: Sådan gjorde vi

Fra en privat sælger har Ekstra Bladet lånt og testet: En armlænke 18 karat, 36,84 gram. Tandguld 18 karat, 6,04 gram. Broche 14 karat, 9,49 gram. Manchetknapper 8 karat, 5,56 gram. Tretårnet sølvske 830, 49,26 gram. Sterling sølvske 925, 47,26 gram.

Vi har allieret os med guldsmed Vagn Drachmann med 44 års erfaring i branchen, som har vejet vores varer og testet dem for karat.

Derefter har vi dobbelttjekket varerne hos firmaet Nyfortuna, der er Danmarks største opkøber af guld og anerkendt som en af de mest professionelle spillere på guldmarkedet.

Varerne har vi derefter fået vurderet hos fire forskellige guldopkøbere.

Vi har undladt at fortælle, vi er fra Ekstra Bladet, for at lade opkøberne arbejde, som hvis de stod over for en ganske almindelig kunde.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen