Özlem: Nazi-chikaneret gennem otte måneder

SF'eren Cekic sStår frem i kølvandet på massakren i Norge: – Det var et helvede for familien og mig

Folketingspolitikeren Özlem Sara Cekic fra SF blev gennem otte måneder nazi-chikaneret (Foto: Mikael Rieck)
Folketingspolitikeren Özlem Sara Cekic fra SF blev gennem otte måneder nazi-chikaneret (Foto: Mikael Rieck)

SF’s socialordfører Özlem Cekic blev gennem otte måneder i 2009-2010 voldsomt chikaneret af en og samme person fra den alleryderste højrefløj i Danmark. Personen har på et tidspunkt bl.a. været medlem af det danske nazi-parti DNSB og Den Danske Forening.

– Det var et helvede for min familie og mig. Det satte virkelig – negativ – præg på vores hverdag, fortæller Özlem Cekic – gift og mor til tre børn.

Hun har ikke hidtil fortalt offentligheden om chikanen, men vælger at stå frem nu i lyset af massakren i Norge:

– Læren af de voldsomme, tragiske begivenheder i Norge er, at vi er nødt til at tage det ekstreme højre alvorligt. Derfor er vi også nødt til at fremlægge vores viden om de højreekstremes aktiviteter. Jeg fortæller det også, fordi folk skal vide, hvad racisme og chikane kan gøre mod én – mod en hel familie, siger Özlem.

Afhørt af politiet
– Efter flere måneders vedvarende telefon-chikane – dag og nat – fra denne her person, så tog politiet endelig sagen alvorligt. Man fandt frem til ham, afhørte ham, og fik derigennem også bekræftet, at han havde højre-ekstreme synspunkter og havde været medlem af flere yderligtgående, højreekstreme partier/organisationer. Hans færden på nettet bekræftede indtrykket af en højreekstrem, racistisk person.

– Sagen endte med at personen fik polititilhold. Han har nu forbud mod at kontakte mig fysisk, telefonisk, skriftligt, elektronisk eller på nogen som helst anden måde. Det fik chikanen til at høre op – stort set, fortæller Özlem.

– I september sidste år tog chikanen mere og mere til. Personen kunne ringe 20-30 gange i løbet af en nat. I de første par uger var personen helt stille, men jeg kunne høre på vejrtrækningen, stemmer i baggrunden og andre lyde, f.eks. gang på gulv i et stort lokale, at opringningerne kom fra den samme person. Et par uger inde i chikaneforløbet sagde stemmen pludselig i telefonsvareren: ’Du skal skride ud af Danmark’.

Bekymret for børnene
– Telefonchikanen var meget omfattende, og det kom til at fylde rigtig meget i vores liv. Når jeg holdt ind på parkeringspladsen derhjemme ringede jeg til min mand, som så kom mig i møde. Var der nogen mennesker på parkeringspladsen kørte jeg rundt en ekstra gang – indtil der var ’fri bane’. Jeg vidste jo ikke, hvordan personen så ud. Så man tænker: – Er det personen dér? Kan det være personen derovre? Jeg blev igen og igen afbrudt i min hverdag af opringningerne. Jeg blev bange for at mine børn skulle tage telefonen, og at personen så ville sige forfærdelige ting til dem. Jeg måtte slukke telefonerne om aftenen og natten.

– Engang var vi i Zoo. Så startede opringningerne. Jamen, så tænker man jo: Er personen her? Og man tør knapt lade børnene lege på legepladsen. Jeg turde ikke lade dem lege i kanin-tunnelerne, for dér kunne jeg ikke have fuldt opsyn med dem. Man bliver utryg ved det ukendte. Det blev så slemt, at jeg måtte fortælle mine forældre om det. Det betød, at min far ikke ville lade mig sove alene, hvis min mand ikke overnattede hjemme på grund af jobbet. Min mand var selvfølgelig også meget bekymret for børnene og mig. Til sidst hadede jeg det hver gang telefonen ringede.

Enkeltbillet til Tyrkiet
– Da politiet fandt frem til ham, ønskede jeg mægling med ham. Jeg ville gerne vide, hvor alt det had kommer fra. Personen sagde ja i første omgang, men fortrød så.

Özlem får aktuelt ofte hademails og oplevede i 2008 at modtage et brev, der indeholdt en fake-enkeltbillet til Tyrkiet – ledsaget af skældsord som ’perker’ og ’nasserøv’. Brevet hævdedes at være fra Den Danske Forening.

– Det værste var, at brevet var uden frimærker. Nogen har altså været hjemme hos os og lægge hade-brevet. Den hændelse betød, at vi fik hemmelig adresse. Men det var en enkeltstående hændelse. de otte måneders chikane var langt, langt værre.

Ved du noget? Tip ekstrabladet.dk. Send en sms/mms til 1224 (alm. sms-takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri