Her ter de 'utilpassede' sig i luksus

... mens fredelige asylsøgere må leve ydmygt: De tre aggressive mænds forhold i sommerhuset står i skarp kontrast til Sandholmlejren

Sommerhuset på Vejby Strandvej er helt nyt. Det koster op til 13.000 kroner at leje det en uge i højsæsonen. (Foto: Traiq Mikkel Khan)
Sommerhuset på Vejby Strandvej er helt nyt. Det koster op til 13.000 kroner at leje det en uge i højsæsonen. (Foto: Traiq Mikkel Khan)

Der er en bemærkelsesværdig kontrast mellem de forhold, som de ubeherskede og voldelige asylansøgere lever under på Vejby Strandvej sammenlignet med de asylansøgere, der opfører sig ordentligt i Sandholmlejren.

Faktisk er der ikke mange danskere, der nogensinde får råd til bare en enkelt uge i det luksussommerhus på Vejby Strandvej, som urostifterne i øjeblikket hygger sig i.

– Det er et hus, der er fuldstændig nybygget her i 2011. Vi har næsten lige fået kontrakt med det her i juni måned, oplyser husets udlejer, da Ekstra Bladet ringer og spørger til ejendommen.

Fri for fængselsmure
Og forskellen er til at få øje på. Når de almindelige asylansøgere kravler til køjs på værelser, som de deler med op til tre andre, er det i små jernsenge med spraglet genbrugssengetøj fra Røde Kors.

Men når de aggressive asylansøgere i Vejby bliver trætte af at ligge i sommerhusets ekstravagante lædersofaer, kan de vælge mellem otte forskellige sovepladser, hvoraf fire står i lukkede enkeltværelser.
Læs: De hærger og ødelægger huset

Omgivelserne på Vejby Strandvej er også ganske mere indbydende end de fængselsagtige mure, der holder uvedkommende fra at trænge ind i Center Sandholm.

Privat strandområde
For selv om asylansøgerne har fri udgang fra deres respektive indkvarteringer, byder de grønne omgivelser omkring Vejby Strandvej på en aldeles anderledes naturskøn oplevelse i et kvarter fyldt med luksusvillaer og rolige naboer.

Her kan man som sommerhusgæst tilbringe dagene på den tilknyttede private strand, der ligger 250 meter fra husets hoveddør. Og man skal da heller ikke længere end 200 meter ned ad Vejby Strandvej for at handle ind på statens regning eller tilbringe aftenen på en hyggelig lokal restaurant.

Sådan er huset i Vejby
De tre 'uhåndterlige asylansøgere' er indkvarteret i et femværelses luksussommerhus på 240 kvm til 13.000 kroner om ugen.
Huset, der netop er færdigbygget i 2011, har 12 forskellige sovepladser, to badeværelser og en kæmpe, åben terrasse.
Der er desuden spabad, brændeovn, gulvvarme, kabel-tv, to klimaanlæg, amerikanerkøleskab, vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine.
Huset er helårsisoleret, har gulvvarme, og er fuld møbleret med designermøbler. Bag huset, godt isoleret fra hovedvejen, er en kæmpe græsplæne med tilhørende havemøbler og grill.
De tre asylansøgere kan nyde livet på et specielt tilknyttet aflåst strandområde 250 meter fra luksushytten.

Sådan bor man i Sandholm-lejren
Under minimalistiske forhold i Center Sandholm bor man på små værelser, der er sparsomt møblerede. Her har asylansøgerne alene yderst nødvendige fornødenheder til rådighed.
Typisk har hver beboer en lille jernseng med en madras overtrukket med et linned, som de får udleveret ved ankomsten.
Der er et skab til rådighed, hvor de kan opbevare tøj, som de køber med et begrænset antal ’point’ i en lokal tøjshop, styret af Røde Kors.
Under opholdet forpligter asylansøgerne sig via en kontrakt til at lave ti timers praktisk arbejde om ugen. Arbejdet består typisk af at gøre rent eller hjælpe til i køkkenet.
Nogle asylansøgere får selv lov til at købe ind og lave mad for en lille sum penge, som de får af staten. Andre kan hente mad i et cafeteria, styret af Røde Kors.
Hverdagen kan byde på forskellige aktivitetstilbud som systue, infocafé, kvindegruppe og cykelværksted.

1 af 3 ’Sovesalen’ i luksussommerhuset har noget mere stil over sig end den, de kender fra lejren. (Foto: Novasol)
2 af 3 Bløde sofaer, planter og kunst på væggene. Indbydende rammer til de utilpassede asylansøgere. (Foto: Novasol)
3 af 3 Sommerhuset på Vejby Strandvej er helt nyt. Det koster op til 13.000 kroner at leje det en uge i højsæsonen. (Foto: Traiq Mikkel Khan)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere