Euronyt: Irske obligationer er 'affald'

Irske statsobligationer vurderes nu som 'affald' hos kreditvurderingsinstituttet Moody's

Eurolandene Irland, Spanien, Portugal og Grækenland er hårdt presset. (Arkivfoto: Colourbox)
Eurolandene Irland, Spanien, Portugal og Grækenland er hårdt presset. (Arkivfoto: Colourbox)

Ingen dag uden nye angreb på eurozonen på de finansielle markeder.

Efter et par dage med fokus på Italien og Spanien står Irland onsdag for skud, efter at kreditvurderingsinstituttet Moody's har nedjusteret Irlands kreditværdighed til 'junk-status'.

Nedjusteringen fik onsdag morgen renten på de 10-årige irske statsobligationer til at stige.

Irland modtog sidste efterår en hjælpepakke på 85 milliarder euro (633 milliarder kroner) fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

Læs også: Græsk krise kan skabe masseudvandring

Men det er frygten for, at Irland får brug for endnu en økonomisk hjælpepakke i lighed med Grækenland, som har fået Moody's til at kategorisere irske statsobligationer som 'affaldsobligationer'.

Moody's advarer også om, at den private sektor formentlig vil blive tvunget til at betale en del af prisen, hvis Irland får brug for et nyt redningsprogram.

Præcis samme begrundelse brugte Moody's, da kreditvurderingsinstituttet i sidste uge gav Portugal den samme behandling.

Det resulterede i store protester fra europæiske politikere. Fra alle sider blev de tre store kreditvurderingsinstitutter, Moody's , Fitch og Standard & Poor's, der alle har hovedsæde i USA, kritiseret for at puste til ilden i gældskrisen i Europa med uretfærdige nedjusteringer.

Grækenlands finansminister, Stavros Lambridinis, pegede på, at det kan blive "en selvopfyldende profeti", når landes kreditværdighed nedjusteres med den begrundelse, at det kan blive nødvendigt med mere økonomisk hjælp.

For nedjusteringen er med til at gøre det endnu sværere for de pågældende lande at rejse penge på det private lånemarked.

Mandag luftede EU-kommissær for det indre marked og finansielle anliggender, Michel Barnier, muligheden for helt at forbyde kreditvurderinger af lande, som tager del i et internationalt hjælpeprogram.

0 kommentarer
Vis kommentarer