Regnen gav massedød i kloakkerne

Den voldsomme regn har taget livet af usædvanligt mange af Københavns rotter, der ikke kunne klare sig i de oversvømmede kloakker

Rotterne er normalt sejlivede, men den ekstreme regn tog livet af mange af dem. (Foto: Peter Hove Olesen)
Rotterne er normalt sejlivede, men den ekstreme regn tog livet af mange af dem. (Foto: Peter Hove Olesen)

Oversvømmede kældre, og gader dækket af kloakslam er ikke de eneste tegn på regnmassernes hærgen i København. Gennemblødte rottelig langs cykelstierne vidner om, at kloakkens stamklientel er ramt hårdt af historien.

- Normalt ved skybrud ser vi ikke så mange døde rotter, fordi rotterne har en sjette sans til at komme i ly eller søge længere op i kloaksystemet, inden det rigtigt går galt. Men de vandmængder, vi har fået denne gang, har været meget ekstreme, og derfor ser vi mange flere døde rotter, end vi normalt ville gøre, siger Peter Weile, der er rottekonsulent i By- og Landskabsstyrelsen.

Præcist hvor mange, det drejer sig om, kan han ikke svare på, for kommunen indberetter ikke, hvor mange døde rotter, de finder. Men der er ingen tvivl om, at det er flere end normalt.

Sejlivede fyre
At regnen overhovedet har kunnet tage livet af rotterne, siger noget om, hvor ekstreme mængder vand der er kørt igennem systemet. Rotter er sejlivede dyr, som kan holde sig neddykket i flere minutter og er dygtige til at svømme.

- Men her, hvor kloakkerne bliver skyllet igennem for fuld fart og dækslerne bliver skudt op, og de ingen mulighed har haft for at søge dækning, så har de ikke kunnet holde sig i live, siger Peter Weile.

Læs: Skybrud skader Kastellet

Tilbage igen om seks måneder
Antallet af døde rotter viser også, at der generelt er rigtig, rigtig mange rotter i de københavnske kloakker. Og selv om regnskyllet har gjort godt indhug i bestanden, så er det en stakket frist, vurderer rottekonsulenten.

- Rotter er lynhurtige til at finde ud af, at nu er der plads til flere, og så sætter de bare formeringstakten op. Så længe der er to tilbage, er der et potentiale for at genetablere bestanden, det ved vi fra rottebekæmpelsen. Her kan det ofte lykkes at begrænse en bestand ganske betydeligt, men hvis ikke man holder det ved lige, så er de oppe på fuld styrke igen i løbet af seks måneder, siger Peter Weile.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen