Domstol beordrer Gaddafi anholdt

Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag har udstedt arrestordre på Muammar Gaddafi og hans to nærmeste

Et panel bestående af tre dommere ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag har udstede en arrestordre på Libyens leder, Muammar Gaddafi.

Arrestordren gælder også hans søn Saif al-Islam Gaddafi og Libyens efterretningschef, Abdullah al-Senussi, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

I midten af maj bad chefanklager Luis Moreno-Ocampo domstolen om en sådan ordre.

På det tidspunkt sagde han, at hans stab havde indsamlet beviser for, at Muammar Gaddafi har udstedt ordrer om at slå hårdt ned på oprøret imod ham.

Saif al-Islam har organiseret lejesoldater, og mens al-Senussi har stået bag angreb mod demonstranter, sagde Moreno-Ocampo.

- Forbrydelserne fortsætter i dag i Libyen. For at stoppe forbrydelserne og beskytte civile i Libyen, skal Gaddafi anholdes, sagde Moreno-Ocampo i en udtalelse søndag.

Straffedomstolen har ikke selv noget politi, som kan anholde Gaddafi. Domstolen er afhængig af, at stater, der har tilsluttet sig domstolens traktat, vil udføre den opgave.

Libyen er ikke et af de lande, der anerkender domstolen, og har derfor heller ikke nogen forpligtelse til at anholde de personer, domstolen udsender arrestordre på.

ICC indledte en efterforskning af begivenhederne i Libyen i begyndelsen af marts, fem dage efter at domstolen fik henvist sagen af FN's Sikkerhedsråd.

Det er anden gang, at ICC kræver et statsoverhoved anholdt. I marts 2009 udstedte domstolen arrestordre på Sudans præsident, Omar al-Bashir.

0 kommentarer
Vis kommentarer