Nu er det et faktum: Danmark er i krise

Økonomer håbede på, at der var tale om en fejl. Men tal fra Danmarks Statistik viser, at væksten faldt igen

Vi håber, at skuden vender, men vismændene må slå fast, at Danmark er i krise. (Foto: Colourbox)
Vi håber, at skuden vender, men vismændene må slå fast, at Danmark er i krise. (Foto: Colourbox)

Dansk økonomi er i recession. Det fastslår Danmarks Statistik i en revideret udgave af nationalregnskabet.

Dermed er strået om forkerte tal, som mange økonomer klyngede sig til, da de foreløbige tal blev offentliggjort for en måned siden, borte.

At Danmark to kvartaler i træk havde et fald i væksten betyder, at vi er i recession, viser de reviderede tal.

Men det ser ikke helt så skidt ud, som tallene indikerede i slutningen af maj. Her lå faldet i BNP på 0,5 procent. Det er nu opjusteret til et fald på 0,1 procent i årets første kvartal. I de tre sidste måneder af 2010 var faldet på 0,2 procent.

Seniorøkonom fra Nykredit Markets, Tore Stramer, kalder dagens tal "en lidt kedelig nyhed":

Men vi venter ny vækst
- Vi er dog fortrøstningsfulde og forventer fornyet vækst i årets øvrige kvartaler. Fremgangen vil primært være drevet af en fornyet fremgang i privatforbruget og en fortsat pæn eksportvækst, siger Nykredit-økonomen og fortsætter:

- Vi kommer dog ikke uden om, at genopretningen af dansk økonomi sker for stærkt nedsat kraft i øjeblikket, understreger Tore Stramer.

Læs også: Arbejdsløsheden stiger igen

Han slår dog ikke helt idéen om, at recessionen kan blive aflyst senere, ud af hovedet.

- Det kan ske, når Danmarks Statistik kommer med yderligere revisioner af nationalregnskabet. Således plejer de store ændringer også først at bliver foretaget ved senere revisioner, påpeger han i en kommentar.

Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt mener, at de reviderede tal er en klar opmuntring. BNP falder nu kun marginalt i årets første kvartal.

- Nationalregnskabet efterlader stadig et billede af et ret svagt dansk opsving, men den her revision understøtter i hvert fald billedet af, at vi trods alt er på vej i den rigtige retning, siger han.

Hos Jyske Bank forventer man en vækst i BNP på 1,3 procent for 2011 som helhed, og det er på linje med forventningen fra Nykredit Markets.

0 kommentarer
Vis kommentarer