350 millioner er ramt af diabetes-epidemi

Der er sket en fordobling i antallet af sukkersyge, og regningen kan snart lyde på 250 milliarder kroner

Flere og flere personer rammes af diabetes. (Foto: Colourbox)
Flere og flere personer rammes af diabetes. (Foto: Colourbox)

Det går strygende for Novo Nordisk og en række andre førende selskaber, der producerer medicin til sukkersyge. Men alt andet ville også være mærkeligt.

For en undersøgelse, der gengives i det britiske lægetidsskrift The Lancet, viser, at der siden 1980 er sket en fordobling i antallet af voksne diabetikere på globalt plan.

Antallet er vokset til 347 millioner, og det er langt mere, end man har troet, siger et hold af internationale forskere, der har lavet undersøgelsen for Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Tidligere skøn har sat antallet af diabetikere til 285 millioner mennesker.

- Diabetes bliver mere almindeligt næsten overalt i verden, siger Mahid Ezzati fra Britains Imperial College, der har ledet undersøgelsen.

Motionere mere
Den mest almindelige form for diabetes er den såkaldte type 2, som først og fremmest forbindes med fedme og en al for stillestående levevis.

Forskerne siger, at målet må være hurtigere at opdage, når folk har et forhøjet sukkerindhold i blodet, og dernæst at få dem til at motionere mere og spise mere sund mad.

Folk, der har diabetes af type 2, er ikke i stand til producere nok insulin til at regulere blodsukkeret. De behandles med piller, der øger insulinproduktionen, eller med indsprøjtninger af insulin.

Langvarigt høj blodsukker kan give problemer med nyrerne, blodkredsløbet og synet.

Forskere regner med, at tre millioner mennesker hvert år dør som følge af diabetes.

Eksplosionen i antallet af diabetikere er blandt andet forklaringen på, at danske Novo Nordisk og medicinalselskaber som Sanofi, Eli Lilly, Merck og Takeda har stor omsætningsfremgang.

Sidste år blev der omsat for diabetesmedicin for 185 milliarder kroner, og det kan stige til mere end 250 milliarder kroner i 2015, skønner analysefirmaet IMS Health, der laver beregninger for medicinalindustrien.

0 kommentarer
Vis kommentarer