Flere end hundrede hjemløse sover på gaden

Med lukningen af et herberg og et værested i København er over hundrede udenlandske hjemløse henvist til gaden

En stor gruppe udenlandske hjemløse primært fra Østeuropa og Afrika må i øjeblikket sove på gaden i København, skriver Kristeligt Dagblad.

Efter at herberget En Varm Seng for nylig måtte lukke på grund af økonomiske vanskeligheder, har de 80 faste brugere af værestedet stået uden tag over hovedet.

Lukningen af En Varm Seng falder sammen med, at Kirkens Korshærs varmestue i Stengade på grund af renovering holder lukket i hvert fald frem til oktober måned.

En Varm Seng og varmestuen i Stengade er de eneste herberger i København, der lovligt har kunnet huse udenlandske hjemløse. Herberger med offentligt tilskud må ikke lukke udlændinge ind.

- Som minimum er der 130 hjemløse, der nu mangler et sted at sove, men tallet er formentlig noget højere. Det giver øget pres på de væresteder, der er åbne i dagtimerne, siger kampagneleder i korshæren Heiner Lützen til Kristeligt Dagblad.

Domprovst i Vor Frue Kirke i København Anders Gadegaard kalder det katastrofalt, at der nu stort set ikke er senge til udenlandske hjemløse i Københavns Kommune.

- Størstedelen af de hjemløse er EU-borgere fra Østeuropa, som er i deres gode ret til at være her. Men fordi ingen har lov at hjælpe dem for offentlige penge, sætter vi dem i en voldsom knibe, siger Anders Gadegaard til Kristeligt Dagblad.

Socialminister Benedikte Kiær (K) understreger, at de offentlige herberger kun tager imod hjemløse med lovligt ophold i Danmark.

- I forhold til personer uden legalt ophold skal vi sikre, at de kan komme tilbage til deres hjemland, siger Benedikte Kiær til Kristeligt Dagblad.

- I en bredere EU-sammenhæng skal vi arbejde for en mere overordnet løsning, der sikrer bedre sociale vilkår for de mennesker, der uden held prøver lykken i andre lande end deres hjemland.

0 kommentarer
Vis kommentarer