Tysk-kinesisk samhandel eksploderer

Kina bestiller 88 Airbus-fly under statsbesøg i Tyskland, men advarer samtidig mod indblanding

Kina har tirsdag underskrevet en aftale om køb af 88 fly fra den europæiske flyproducent Airbus i forbindelse med regeringsleder Wen Jiabaos besøg i Tyskland.

Samtidig frabad Jiabao sig udenlandsk indblanding i interne kinesiske forhold som for eksempel kritik af menneskerettighedsforholdene i landet.

Wen Jiabaos besøg i London mandag forløb efter samme skabelon: Der blev underskrevet handelsaftaler i milliardklassen, og så fik briterne indirekte besked på ikke at pege fingre ad forholdene i Kina.

Bortset fra det forventer den tyske forbundskansler Angela Merkel og Wen Jiabao fortsat stor vækst i samhandlen mellem landene. I løbet af de næste fem år vil den bilaterale handel vokse til 200 milliarder euro. I 2010 beløb samhandlen sig til 130 milliarder euro eller 34 procent mere end i 2009.

Tyskland bestræber sig under møderne også på at skabe bedre balance i de to landes gensidige investeringer.

Mens de tyske investeringer i Kina er på omkring 20 milliarder euro, så beløber Kinas investeringer i Tyskland sig kun til 600 millioner euro. En skævhed Tyskland ifølge embedsfolk håber at kunne rette op.

Samtidig med, at tyskerne har rullet den røde løber ud for de kinesiske toppolitikere, offentliggjorde en tysk tv-station mandag en meningsmåling, der tyder på en vis nervøsitet blandt tyskerne for den stigende kinesiske indflydelse.

81 procent af deltagerne i meningsmålingen giver udtryk for bekymring for, at Tyskland er ved at blive "for afhængig" af Kina.

Udenrigsminister Guido Westerwelle derimod siger, at Kinas kraftige vækst og øgede indflydelse globalt ikke finder sted på bekostning af Tyskland, men tværtimod er til gavn for landet.

0 kommentarer
Vis kommentarer