Det koster PET

Politiets Efterretningstjenestes nye beretning løfter for første gang sløret for, hvor meget tjenestens 780 ansatte koster

PET havde i 2010 780 ansatte. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)
PET havde i 2010 780 ansatte. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)

162 kroner om året fra hver af Danmarks godt 4,9 millioner skatteydere.

Det er, hvad der skal til for at finansiere Politiets Efterretningstjeneste.

PET offentliggør tirsdag sin beretning for 2008-2010, og her er udgifterne til efterretningsvirksomheden for første gang udskilt fra politiets samlede bevilling, så danskerne kan se, hvad den koster. Og prisen er 800 millioner kroner om året.

Det koster de
PET havde per 1. september sidste år 780 medarbejdere. De koster omkring 400 millioner kroner om året, mens tjenestens øvrige driftsomkostninger sluger et tilsvarende beløb.

I lighed med de nye, store politikredse fik efterretningstjenesten med virkning fra årsskiftet et mere selvstændigt budgetansvar. Derfor er det første gang, det kommer frem, hvad tjenestens overvågning koster.

PET har løbende fået en række særbevillinger på finansloven for at styrke kampen mod terrorisme.

I november 2009 bevilgede et folketingsflertal 20 millioner kroner til at modernisere PET's tekniske udstyr, så det bedre matcher det udstyr, som netværk og grupper, der vurderes at udgøre en trussel mod Danmark, har til rådighed.

Flere penge til aflytning og kryptering
Det var udstyret til teknisk overvågning og it-overvågning, der fik et løft, ikke mindst udstyr til rumaflytning og krypteret aflytningsudstyr.

Det fremgår også af PET's beretning, at efterretningstjenesten i perioden har fået cirka 30 millioner kroner til personbeskyttelse, herunder permanent livvagt til Muhammedtegneren Kurt Westergaard.

Ikke mindst har det slugt penge, at der er etableret permanent døgnvagt på bladtegnerens hjem i Viby i Aarhus.

Westergaard har efter tegningskrisen været i terroristers søgelys. For få dage siden fik en 29-årig mand i landsretten 10 års fængsel, fordi han den 1. januar 2010 gik til angreb på Westergaards hus med en økse.

De omstridte tegninger har også ført til, at der har været brug for 5,5 millioner kroner ekstra til PET til at øge sikkerheden på ambassader.

0 kommentarer
Vis kommentarer