Læger vil have honorar-aftale med industri

Lægerne så gerne, at der igen kom en aftale, som viser, at læger og medicinindustri er uafhængige af hinanden

Lægerne er ved at skrive et kodeks for en del af deres forbindelse med medicinindustrien, men ville meget hellere have en aftale med industrien om hele samarbejdet.

Det fortæller Yves Sales, formand for Lægeforeningens lægemiddeludvalg.

Det kommende kodeks for lægers forhold til medicinproducenterne rækker slet ikke langt nok, mener han.

- Vores kodeks dækker kun vilkårene for lægemiddelkonsulenternes fremmøde i almen praksis og specialpraksis, siger Sales.

Han kunne godt tænke siger, at Lægeforeningen og lægemiddelindustrien havde en fælles aftale om vilkårene for samarbejdet i det hele taget.

- Sådan en aftale havde vi indtil for et års tid siden, da den blev opsagt af lægemiddelindustriforeningen. Det var vi i lægeforeningen rigtigt kede af, siger Sales.

Aftalen omfattede blandt andet honorarer til læger, der underviser, foruden sponsorerede aktiviteter, deltagelse i kongresser, kurser og rejser.

Aftalen blev indgået i 2003 med Apotekerforeningen, som endnu en deltager. Ifølge Lægemiddelindustriforeningen (LIF) betyder den manglende aftale dog ikke noget i praksis.

- Der er de samme regler, som dengang vi havde et regelsæt sammen med lægerne. De er endda opstrammet på nogle punkter, og de regulerer og sanktioner lægemiddelindustrien, siger viceadministrerende direktør Henrik Vestergaard fra LIF.

Han forklarer desuden, at LIF droppede aftalen, fordi Lægeforeningen ifølge ham var for ufleksible, hvis der skulle ske hurtigere ændringer af aftalen. Der er derfor ikke udsigt til nogen ny aftale.

Der er dog sket det, at sundhedsminister Bertel Haarder (V) har bebudet, at han vil indkalde parterne til et møde, som endnu ikke er fastsat.

I netværket Læger Uden Sponsor frygter dr.med. Inga Marie Lunde, at industrien forsøger at ændre lægernes behandlingsvaner og opfattelse af sygdom.

På den måde har industrien mulighed for at sælge mere medicin, mener hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer