Græsk krise kan skabe masseudvandring

Mens justitsminister Lars Barfoed efterlyser dansk euroafstemning er det ene euroland efter det andet på vej mod økonomisk ruin

Igen i går kom det til sammenstød mellem politi og græske demonstranter, der har mistet tålmodigheden med styret. Her foran parlamentet i Athen. (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)
Igen i går kom det til sammenstød mellem politi og græske demonstranter, der har mistet tålmodigheden med styret. Her foran parlamentet i Athen. (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)

Premierminister George Papandreou overlevede et mistillidsvotum i det græske parlament - landets økonomi er derimod på vej mod afgrunden.

Grækenland er med hastige skridt på vej til regulær statsbankerot. Med en gæld på 340 mia. euro, eller 224.000 kroner fordelt på hver enkelt græker er alt håb stort set ladt ude.

- Det er en historisk alvorlig situation, som særligt den europæiske økonomi er i, siger Socialdemokraternes næstformand og finansordfører, Morten Bødskov, til ekstrabladet.dk.

Læs også: Hvad sker der, når et land går bankerot

På tirsdag tager de græske politikere stilling til et milliardlån fra EU. Men de græske borgere har for længst opgivet troen på både systemet og euroen og fører nu debatten i gaderne i kampe med politiet.

Grækerne kommer
Og fortsætter krisen, vil vi opleve masseudvandring fra det hårdramte euroland:

- Mange vil tage af sted i håb om et bedre liv. Jeg vil tro, I skal forvente at få nogle af dem til Danmark, siger lektor i komparativ politik ved University of Macedonia i Thessaloniki Takis Pappas til dagbladet Information.

I sidste måned bevilgede IMF et lån på 26 mia. euro til et andet kriseramt euroland, nemlig Portugal. Irland er stadig ikke ude af sin krise, og i Spanien slås de med 21 procents arbejdsløshed - 45 procent blandt unge - og en komplet mistillid til det politiske system.

Læs også: Derfor bør du frygte græsk kollaps

- Man kan jo sige om Lars Barfoeds ønske om en hastafstemning om euroen, at han har formået at vælge et ledigt standpunkt. Den ros fortjener han, siger Morten Bødskov.

Flere internationale økonomer har opfordret Grækenland til at trække sig ud af eurosamarbejdet, ligesom andre mener, det bedste ville være blot at lade Grækenland gå bankerot.

0 kommentarer
Vis kommentarer