Revisor: Det ser sort ud for DSBFirst

Efter underskud på over halv milliard kroner i 2010 er DSBFirst tæt på at havne på sidespor

En regnskabsekspert tvivler på togselskabets DSBFirst' muligheder for at overleve efter et gigantisk underskud i 2010 på knap 582 millioner kroner. Beløbet omfatter DSBFirst Danmark A/S, DSBFirst Sverige AB og DSBFirst Väst AB.

Regnskabet kommer dagen før, de svenske trafikudbydere skal tage stilling til, om de vil underskrive en ny aftale, som skal sikre DSBFirst et bedre økonomisk fundament.

Udviklingen i 2010 får hårde ord med på vejen af revisor Thorbjørn Helmo Madsen.

- Der er efter min opfattelse tale om en meget kritisk situation for DSBFirst. DSBFirst er meget tæt på en konkurs, siger han til DR Nyheder

Tre forudsætninger skal opfyldes for at holde togselskabet i live, mener han.

For det første skal de svenske trafikmyndigheder acceptere et udkast om en ny økonomisk model. Det indebærer, at svenskerne skal acceptere at betale mere til DSBFirst.

Derudover skal den skotske partner, Firstgroup, også tilføre DSBFirst flere midler, og endelig skal der findes en løsning i sagen om ulovlig statsstøtte, så DSBFirst slipper for at tilbagebetale enorme summer.

Det er primært den svenske del af DSBFirst, der har bragt selskabet på en uholdbar kurs med et underskud på 387 millioner svenske kroner (313 millioner kroner) i 2010. Den danske del har også et på papiret stort underskud på 294 millioner kroner.

Men resultatet er belastet af ændret regnskabspraksis og ikke mindst et stort lån på 190 millioner kroner til det svenske DSBFirst. Hele beløbet er nedskrevet, og pengene dermed tabt.

Ifølge DR Nyheder er det reelle underskud i den danske del på cirka 30 millioner kroner, og dermed "langt fra de blodrøde tal i Sverige", skriver DR Nyheder.

- Det taler for, at DSBFirsts ejer kan vælge at lade selskabet køre videre i Danmark, mens det til gengæld lukker søsterselskabet ned i Sverige, skriver DR.

0 kommentarer
Vis kommentarer