Indvandrere koster staten mindre

Ny forskning viser, at de økonomiske omkostninger ved indvandring er faldet markant fra 2004 til 2008

Prisen for indvandring er faldet brat. Det viser nye tal fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

I løbet af en fireårig periode er omkostningerne for alle indvandrere og deres efterkommere - vestlige såvel som ikke-vestlige - næsten halveret.

I 2004 kostede indvandringen den danske statskasse 10,2 milliarder kroner, mens prisen droslede ned på blot 5,2 milliarder i 2008.

Seniorforsker Marie Louise Schultz-Nielsen, der står bag undersøgelsen, siger, at forklaringen på fremgangen skal findes ved, at flere indvandrere er kommet i arbejde.

- Undersøgelsen viser en betydelig fremgang i 2008 for indvandreres beskæftigelse. Jo bedre beskæftigelsen ser ud, jo mere falder indvandringens omkostninger også, siger hun og peger på, at det er en anden type indvandrere, der i dag kommer til landet end tidligere.

- Der kommer flere af familiemæssige årsager eller personer med en beskæftigelsesaftale, siger hun.

Ser man på de ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere er der også sket en betydelig ændring.

I 2004 drænede ikke-vestlige indvandrere statskassen for 12,8 milliarder kroner, men tallet var faldet til 9,1 milliarder i 2008.

Endnu mere overraskende er det, hvis man holder flygtninge ude, for så gav den øvrige gruppe af indvandrere og deres efterkommere faktisk et overskud i 2008 på 1,7 milliarder, mens de bidrog med et underskud på 2,3 milliarder i 2004.

Integrationsminister Søren Pind (V) mener dog ikke, at den positive udvikling er grund nok til at læne sig tilbage.

- Det er naturligvis glædeligt, men vi er langt fra i mål: Vi skulle jo ideelt set gerne have et økonomisk plus i stedet for et minus ud af indvandringen, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer