Obamas plan for Afghanistan på trapperne

Den længe ventede plan for USA's tilbagetrækning fra Afghanistan offentliggøres sandsynligvis onsdag

Den amerikanske præsident Barack Obama vil onsdag sandsynligvis offentliggøre, hvor mange soldater den amerikanske hær vil trække ud af Afghanistan fra og med juli. Det siger embedsfolk i Washington, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I slutningen af 2009 lovede Obama den amerikanske befolkning, at tilbagetrækningen ville blive indledt i sommeren 2011. Løftet blev fremsat i forbindelse med, at USA sendte yderligere 30.000 soldater til det krigshærgede land.

USA's strategi for landets indsats i Afghanistan ventes Obama også at opdatere i løbet af de kommende uger.

Hvor mange soldater Obama i første omgang vil sende hjem fra Afghanistan, overvejer præsidenten fortsat, ifølge Reuters.

Men både i Kongressen og blandt befolkningen er tålmodigheden med den 10 år lange tilstedeværelse af amerikanske soldater i Afghanistan ved at løbe ud. Interventionen er yderst bekostelig og desuden upopulær blandt hovedparten af de amerikanske vælgere.

Obamas udfordring bliver at stille både de militære eksperter og sine egne rådgivere tilfreds.

Militæret advarer mod for store reduktioner i antallet af amerikanske kampsoldater. Argumentet er, at man dermed risikerer, at sætte de hårdt tilkæmpede fremskridt mod Taleban-bevægelsen i Afghanistan over styr.

Præsidentens rådgivere derimod presser på for en massiv tilbagetrækning for at tilfredsstille de mange demokrater, og efterhånden også republikanere, som er imod indsatsen i Afghanistan.

Indtil videre har Obama kun indikeret, at der vil blive tale om en 'betydelig' tilbagetrækning, men et præcist antal har han ikke nævnt.

Embedsfolk i Washington har tidligere skønnet, at mellem 3000 og 5000 soldater vil blive trukket hjem i første ombæring samt et tilsvarende antal ved udgangen af året.

Aktuelt er der omkring 100.000 amerikanske soldater i Afghanistan.

0 kommentarer
Vis kommentarer