Fængslet for at tage løsepenge med til Somalia

Seks udlændinge er i Somalia blevet idømt 10 og 15 års fængsel for at have bragt løsepenge ind i landet

Der var langvarige fængselsstraffe til udlændinge for at tage løsepenge med ind i Somalia for at løse gidselsituationer, som opstår, fordi de somaliske myndigheder giver piraterne frit spil. (Foto: AP)
Der var langvarige fængselsstraffe til udlændinge for at tage løsepenge med ind i Somalia for at løse gidselsituationer, som opstår, fordi de somaliske myndigheder giver piraterne frit spil. (Foto: AP)

En somalisk domstol har fængslet seks udlændinge, heriblandt tre briter og en amerikaner, for illegalt at have bragt millioner af dollar ind i landet for at betale løsepenge for skibe, der er kapret af somaliske pirater.

Myndighederne i Somalia, hvor manglen på en effektiv centralregering har tilladt pirateriet at "blomstre", konfiskerede to fly med 3,6 millioner dollar (18,7 millioner kroner) om bord i Mogadishu i sidste måned.

- Vi idømte de to piloter, en amerikaner og en brite, hver 15 års fængsel og en bøde på 15.000 dollar (78.170 kroner), siger dommer Hashi Elmi fra domstolen i Mogadishu.

Læs også:13-årigt dansk gidsel ligger syg

Piloterne blev dømt for ulovligt at have indført penge i landet og for at have indført penge, der skulle bruges som løsepenge, og for at være landet i Mogadishu uden at have de rigtige papirer.

De fire andre, hvoraf to er kenyanere, fik hver 10 års fængsel og bøder på 10.000 dollar (52.110 kroner).

Dommeren slog samtidig fast, at pengene og de to fly nu er den somaliske regerings ejendom.

Læs også:Pirater afviser milliontilbud for de danske gidsler

Pirateri koster hvert år den globale økonomi 12 milliarder dollar (62,5 milliarder kroner). Pirateriet har også fået en myriade af private sikkerhedsfirmaer, der tilbyder beskyttelse og forhandler løsepenge, til at skyde op.

Løsepenge bliver oftest kastet ned på de kaprede skibe fra luften.

Det er første gang, at vesterlændinge er blevet dømt for at have været involveret i udbetaling af løsepenge.

Ifølge dommeren Hashi Elmi vil de seks dømte kunne betale sig til frihed.

- Mændene kan anke dommen, og hvis de beder om at få lov til at betale mere i stedet for at blive i fængslet, så vil vi se på det, siger dommeren.

0 kommentarer
Vis kommentarer