Kvinder i Saudi-Arabien vil køre bil

Saudiarabiske kvinder trodser loven og sætter sig bag rattet for at køre bil

En rigtig mandschauvinist vil sige, at saudiarabiske veje og gader er usikre fredag, når saudiske kvinder trodser loven om, at de ikke må køre bil, og sætter sig bag rattet.

Men for saudiarabiske kvinder er der tale om et oprør og en protest mod kvindeundertrykkende love i Saudi-Arabien, som de vil have ændret.

Aktionen kommer en måned efter, at kvinden Manal al-Sharif blev fængslet, efter at hun filmede sig selv kørende i bil og derefter lagde optagelsen ud på internettet.

Kvinderne har oprettet en side på Facebook kaldet Women2drive, hvor de opfordrer kvinder, der har taget kørekort i udlandet, til at sætte sig bag rattet og køre i bil fra fredag uden at blive ledsaget af en mand.

Aktionen skal fortsætte, indtil loven er ændret, så kvinder kan tage kørekort og køre bil lovligt.

- Saudi-Arabien må stoppe med at behandle kvinder som andenklasses borgere og åbne landets veje for kvindelige chauffører, siger menneskeretsorganisationen Amnesty International.

- Det er en stor begrænsning i den personlige frihed og indskrænker kvinders mulighed for at klare dagligdagen, hedder det videre fra Amnesty.

Saudiarabiske kvinder er begrænset af en række diskriminerende love, som mange ønsker ændret.

Blandt andet skal kvinder være tildækket fra top til tå i det offentlige rum og have tilladelse af en mand for at rejse. Desuden er der en række restriktioner for, hvilke job kvinder må beklæde.

Den 32-årige Manal al-Sharif måtte to uger i fængsel, efter at hun gentagne gange havde overtrådt loven om ikke at køre bil.

Efter sagen blev kendt, har flere end 24.000 udtrykt støtte til hende på Facebook.

0 kommentarer
Vis kommentarer