Økonom: Grækenland går helt sikkert fallit

Det gældstyngede Grækenland styrer uundgåeligt mod en statsbankerot, og nye milliardlån fra EU tjener blot til at udskyde katastrofen, mener dansk ekspert

Når EU formentlig i løbet af de kommende dage yder ekstra milliardlån til det kriseramte Grækenland, så er det ikke for at afværge et græsk sammenbrud, men for at udskyde det.

- Min vurdering er, at EU-systemet gør det, fordi det finansielle system om et år eller to måske vil være bedre gearet til at klare en statsbankerot, og at det dermed ikke vil udløse en ny stor finanskrise, som man ellers kunne frygte, forklarer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

De nye lån kan bedst sammenlignes med at tisse i bukserne for at holde varmen, hævder han.

Gældskrisen er nemlig ikke kun grækernes hovedpine. Både franske og tyske banker har eksempelvis milliarder af euro i klemme i Grækenland, og de vil lide store tab, hvis landet går fallit.

Samtidig risikerer uroen at brede sig til andre gældsplagede EU-lande som Portugal og Irland, og en eventuel græsk statsbankerot vil dermed kunne udløse alvorlige rystelser på de finansielle markeder.

I den græske hovedstad, Athen, gik titusinder af demonstranter onsdag på gaden i protest mod nye planlagte nedskæringer, der skal afhjælpe den dybe økonomiske krise.

Store dele af landet var desuden lammet af en generalstrejke.

Samtidig diskuterer de græske politikere den nye kriseplan, der indeholder offentlige nedskæringer og skattestigninger frem til 2015 på ikke færre end 172 milliarder kroner.

Men selv om myndighederne kæmper en desperat kamp for at undgå at skulle gå planken ud, så er det ifølge Jacob Graven blot et spørgsmål om tid, før Grækenland må kaste håndklædet i ringen.

- Grækenland kan ikke låne sig ud af problemerne, og jeg er overbevist om, at der kommer en statsbankerot før eller siden, siger cheføkonomen og tilføjer:

- Men foreløbig udskyder man den altså med nye lån fra eurolandene.

0 kommentarer
Vis kommentarer