Vandrefalke yngler på Øresundsbroen

Rovfuglene indtager Øresundsforbindelsen. I år yngler vandrefalk og rørhøg på selve broen og på øen Peberholm

Vandrefalke har indtaget Øresundsbroen for at yngle. (Foto: Thomas Borberg)
Vandrefalke har indtaget Øresundsbroen for at yngle. (Foto: Thomas Borberg)

For første gang yngler vandrefalken på Øresundsbroen.

Allerede i 2003 blev der ophængt en falkehylde på en af bropillerne, og i år er der endelig bonus. Et forældrepar har udruget to unger, og det er en mindre sensation, oplyser Hans Ohrt, miljørådgiver hos Øresundsbroen.

- Vi ser det som en blåstempling af vores bestræbelser på at integrere natur- og miljøhensyn i det daglige arbejde. Vandrefalken vender ofte tilbage til samme rede år efter år, så vi håber at opleve den som beboer på Øresundsbroen fremover, siger han.

Samtidig sidder tre lodne rovfugleunger og strækker hals i deres rede på den kunstige ø Peberholm. De kalder på deres mor, rørhøgen, for at få mad. Det er første gang, det lykkes den store rovfugl at udruge unger på den menneskeskabte ø.

- Det er fantastisk, at en stor rovfugl som rørhøgen yngler på Peberholm. At en rovfugl yngler på øen viser, at naturen derude er ved at modnes med større buske og træer og med en forsyning af byttedyr, siger Hans Ohrt i en pressemeddelelse.

En stor del af Peberholm er udlagt som naturbeskyttelsesområde. Forskere kan i dette "biologiske laboratorium" studere, hvordan naturen vokser ud af en bunke sand og sten.

Siden Øresundsbroen stod færdig, er der hvert år kommet nye plante- og dyrearter til. De voksende buske betyder, at der er færre måger og terner end før. Til gengæld er tornsanger, landsvale, gul vipstjert og toppet skallesluger nu flyttet ind.

0 kommentarer
Vis kommentarer