Afghanske kvinder har det værst

Afghanistan, Pakistan, DRCongo, Indien og Somalia er de farligste lande for kvinder

Vold, manglende sundhedspleje og brutal fattigdom gør Afghanistan til verdens farligste land for kvinder, mens DRCongo kommer ind på en andenplads på grund af hyppige massevoldtægter.

Sådan lyder vurderingerne hos en lang række eksperter, som har deltaget i en rundspørge foretaget af Thomson Reuters Foundation i London.

I den globale undersøgelse af de værste trusler mod kvinder nævnes blandt andet hustruvold, økonomisk diskrimination, lemlæstelse af kønsdele og syreangreb, hvor kvinder får kastet syre i ansigtet.

- Den igangværende konflikt i Afghanistan, Natos luftangreb og de traditionelle kønsrollemønstre gør landet til et meget farligt sted for kvinder, siger Antonella Notari, som leder Women Change Makers, der støtter kvindelige sociale igangsættere verden over.

Pakistan ligger nummer tre på listen. Der henvises blandt andet til "æresdrab" og tvangsægteskaber. Indien og Somalia kommer ind på en fjerde- og femteplads.

Indisk statistisk viser, at der er omkring tre millioner prostituerede i landet, hvoraf 40 procent er børn (tal fra 2009).

Undersøgelsen, der er baseret på interviews med 213 kvindeforskere og eksperter i kønsroller på fem kontinenter, viser også, at mere latente trusler og farer som diskrimination, der ikke når avisernes overskrifter, ofte er lige så farlig for kvinders liv som bomber, kugler, steninger og systematiske voldtægter i krigszoner.

- Hvis en kvinde ikke har adgang til hjælp fra et sundhedscenter, fordi der ikke lægges vægt på det, kan det være ødelæggende, fremhæver Elisabeth Roesch fra Den Internationale Redningskomité i Washington.

I Somalia siger landets minister for kvinder, Maryan Qasim, at hun er fuldstændig overrasket over, at Somalia ikke er nummer et på listen over de farligste lande for kvinder.

- Når en kvinde er gravid i Somalia, så er hendes chance for at overleve 50-50, fordi der ikke er nogen hjælp at få op til fødslen, siger hun.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer