Fisk opfører sig som cykelryttere

Ny forskning om fisks iltforbrug og plads i stimen kan revolutionere fiskeopdræt på længere sigt, lyder det

Fisk har faste pladser i fiskestimen, viser ny forskning.

Indtil nu har man troet, at alle fisk i en fiskestime var ens, og at fiskenes placering i stimen var mere eller mindre tilfældig.

Men forskningen viser, at de stærkeste fisk ligger forrest, dér hvor ilten og maden er, og når der svømmes stærkt, leder de stærkeste fisk an, mens de svageste svømmer bagest.

Princippet er det samme som under Tour de France, siger professor John Fleng Steffensen, Biologisk Institut på Københavns Universitet, der deltager i et europæisk samarbejde, som står bag opdagelsen.

- De stærkeste cykelryttere går i udbrud og forbrænder store mængder energi på kort tid, mens de øvrige ryttere ligger tilbage i en tæt flok og sparer på kræfterne, siger professor John Fleng Steffensen, Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Og det er ikke småkræfter, de svageste fisk kan spare ved at lurepasse som de sidste i stimen. De bruger omkring 12 procent færre kræfter på at bevæge sig end de forreste fisk.

- Den viden har store perspektiver for forståelsen af fisks adfærd og livsbetingelser i havene. Jo mindre ilt, der er, jo mindre kan en fiskestime være, siger John Fleng Sørensen.

Det er de forreste fisk, der forbruger mest ilt og føde, og jo større stimen er, jo mindre føde og ilt er der til de bageste.

Forskningen skal nu bruges inden for fiskeopdræt.

- Vi har et projekt med store bure med 50.000 ørreder på omkring to kilo. Burene er kun 20 meter i diameter, og vores forskning viser, at der er en grænse for, hvor store bure, og hvor mange fisk man kan have i burene, fordi der bliver for lidt ilt inde ved fiskene, siger han.

Og jo mindre ilt, der er i vandet, jo mindre kan fiskestimerne være.

Indtil nu har der kun været fiskeopdræt i såkaldte akvakulturbure i de indre danske farvande og ved Østjyllands kyst, og ikke i Nordsøen eller ved vestkysten.

Forventningen er, at man inden for de næste 10 år vil tidoble produktionen af fisk i akvakulturer, fortæller professoren.

- Derfor er der nogle tiltag om at gå offshore ud i Nordsøen, og der skal bruges store bure. Og så bliver det vigtigt at vide noget om fiskenes adfærd i store bure, og hvor stort deres energiforbrug er, siger John Fleng Steffensen.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer