Nato vil bruge krudt på terror og pirater

Nato har med en reform af strukturen flyttet fokus til trusler som terror og pirateri, siger ekspert.

Bekæmpelse af pirateri og terror - og krige i Libyen og Afghanistan.

Natos opgaver har ændret sig betydeligt siden den kolde krig, og det er årsagen til, at alliancens forsvarsministre onsdag blev enige om en stor reform af kommandostrukturen.

Det koster blandt andet arbejdspladser i den danske Nato-bunker i Finderup, der lukker.

- Nato vil fokusere mere på de nye trusler. Det drejer sig blandt andet om pirateri ved Somalias kyst og ikke mindst bekæmpelse af terror, siger Kristian Søby Kristensen, der forsker i sikkerhedspolitik og strategi ved Københavns Universitet.

Derudover vil Nato også rette deres indsats mod krigene i Libyen og Afghanistan og fokusere på at operere uden for eget område.

Samtidig mener Kristian Søby Kristensen, at det har været nødvendigt for Nato at ændre kommandostrukturen, fordi truslen mod alliancens lande har ændret sig betragteligt siden den kolde krig.

- Mange kommando- og kontrolinstallationer er levn fra den kolde krig og er blevet overflødige. Så reformen skal frigive penge til at fokusere på andre operationer, siger Kristian Søby Kristensen og fortsætter:

- Der er tale om en gammel drøm fra Natos side, som nu er blevet realiseret med reformen.

Aftalen mellem Natolandene slanker antallet af ansatte i Nato fra 13.000 til 9000.

I Danmark kan Natos reform mærkes. Aftalen betyder nemlig et farvel til luftovervågningsenheden Caoc 1, der er placeret i en underjordisk bunker ved Finderup vest for Viborg.

- Jeg tror det er fornuftigt at lukke den, for det er mit indtryk, at installation har overlevet sig selv, Der er andre enheder, der let kan overtage dens opgaver, siger Kristian Søby Kristensen.

- Fordelen ved enheden var oprindeligt, at den er at den er gravet ned i jorden, så den ville overleve et heftigt luftangreb. Det var aktuelt under den kolde krig - men truslen ligger et andet sted nu, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer