EU ønsker reformer af dansk boligmarked

Danmark bør gennemføre reformer af både boligskat og boliglån for at sikre økonomisk stabilitet, anbefaler EU

EU-Kommissionen går et skridt videre i advarslerne om den danske privatgæld. Fra Bruxelles lyder der nu en direkte anbefaling til den danske regering om at gennemføre reformer på boligmarkedet.

Det er både de danske boliglån og boligskatten, som ifølge EU-Kommissionen bør ændres.

Danmark bør senest næste år "træffe forebyggende foranstaltninger for at styrke stabiliteten af boligmarkedet og det finansielle system på mellemlang sigt - inklusiv reformer af låne- og boligskatsystemet", lyder anbefalingen fra EU-Kommissionen.

Anbefalingerne fra EU-Kommissionen vil nu gå videre til de 27 medlemslande, hvor stats- og regeringscheferne så skal godkende dem på et EU-topmøde senere på måneden.

EU's bekymring over det danske boligmarked stammer især fra den kendsgerning, at den private gæld i Danmark er den højeste i hele EU.

Det skyldes ifølge EU-Kommissionen en blanding af høje huspriser, den store udbredelse af afdragsfrie lån og et skattesystem, der belønner gældsætning.

Og den høje gæld kan skabe problemer for både stabiliteten og udsigterne til økonomisk vækst, hvis renterne som ventet begynder at stige, vurderer kommissionen.

Regeringen med økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen har dog afvist, at danskernes høje private gæld kan skabe problemer.

- Det høje danske gælds niveau skal ses i sammenhæng med, at de danske husholdninger også har en relativ stor formue.

- Det er vores vurdering, at husholdningernes gæld sniveau ikke udgør en trussel for den finansielle stabilitet i Danmark. Og dermed heller ikke for de danske vækstmuligheder, siger Brian Mikkelsen i en skriftlig kommentar.

0 kommentarer
Vis kommentarer